Падна правителството в Словакия

0
78 от 102 присъстващи депутати гласуваха вот на недоверие към правителството на Едуард Хегер
78 от 102 присъстващи депутати гласуваха вот на недоверие към правителството на Едуард Хегер Снимка: БГНЕС / ЕПА

78 от 102 присъстващи депутати гласуваха вот на недоверие към правителството на Едуард Хегер

Националният съвет (НС) на Словашката република гласува вот на недоверие към правителството на Едуард Хегер (OĽANO). 78 от 102 присъстващи депутати гласуваха в подкрепа на падането на правителството, 20 бяха против, а двама се въздържаха, предаде словашката агенция TASR, цитирана от БГНЕС. Преди гласуването депутатите от OĽANO напуснаха залата.

Днес министърът на финансите Игор Матович (OĽANO) предложи оставката си, ако SaS оттегли подписите си под вота на недоверие и подкрепи бюджета.

Предложението за вот на недоверие към правителството беше внесено от опозиционната партия SaS. Необвързаните депутати около Петер Пелегрини също са подписали предложението на извънредно заседание.

Лидерът на SaS Ричард Сулик заяви в пленарната зала по време на дебата, че може да си представи правилно и смислено възстановяване на правителството само след разпад на сегашното. SaS ще подкрепи кабинета, но няма да бъде част от него. Той говори и за възможността за предсрочни избори или за служебно правителство.

Няколко членове на правителството и министър-председателят също се изказаха в пленарната зала. Те отхвърлиха предложението на SaS и призоваха либералите да направят крачка назад. SaS се обявиха за запазване на демократичното управление.

Националният съвет е гласувал недоверие към правителството два пъти в досегашната история на независима Словакия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Какви са сезоните в България?
- Агне, таратор, риба, прасе.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари