Европейска седмица на общественото здраве ще се проведе в РУ "Ангел Кънчев"

0
Събитието е от 13 до 17 Май 2024 година
Събитието е от 13 до 17 Май 2024 година Снимка: РУ "Ангел Кънчев"

Събитието е от 13 до 17 Май 2024 година

Катедра „Здравни грижи" към Факултет Обществено здраве и здравни грижи на Русенския университет "Ангел Кънчев" се включва в Европейска седмица на общественото здраве, която ще се проведе от 13 до 17 Май 2024 година. Европейската седмица на общественото здраве (EUPHW) е инициатива на Европейската Асоциация на общественото здраве и се реализира с подкрепата на Европейското Регионално Бюро на Световната здравна организация (СЗО). Това е ежегодна инициатива, започнала през 2019 г, в която и Русенският университет „Ангел Кънчев" се включва активно всяка година.

Европейската седмица на общественото здраве има за цел:

• Да подчертае значимостта на общественото здраве и да допринесе за едно по-отворено общество в рамките на Европа.

• Да повиши осъзнаването и да разшири съществуващите идеи по отношение на пет специфични общественоздравни теми в съответствие с водещите Европейски организации.

• Да способства за изграждане на доверие и иновативни подходи за сътрудничество между всички професионалисти в сферата на общественото здраве на местно, национално, регионално и Европейско ниво.

От понеделник до петък, всеки ден от Европейската седмица на общественото здраве през 2024 г. ще се фокусира върху различна дневна тема.

• Понеделник, 13 май: Здравето е политически избор: Начало на дискусията

• Вторник, 14 май: Психично здраве: Хората в центъра

• Сряда, 15 май: Планетарно здраве: Глобален* подход

• Четвъртък, 16 май: Здраве през целия живот: Разбиване на силози

• Петък, 17 май: Следващото поколение: Общественото здраве днес и утре

Клонът на асоциацията в Русе отново се включва в инициативите и Катедра „Здравни грижи" към ФОЗЗГ при Русенски университет „Ангел Кънчев" планира няколко събития за дневните теми на тазгодишната Европейска седмица на общественото здраве:

Понеделник, 13 май: Здравето е политически избор: Начало на дискусията

ОТКРИВАНЕ

Среща дискусия със студент акушерки на тема:

Как акушерките обезпечават бъдещето на общественото здраве в България?

10:00-12:00, 2Г.201

Това събитие, организирано от проф. Иваничка Сербезова и ас. Даниела Лютакова, цели да разгледа интегрирането на здравето в политическия дневен ред – и по-конкретно, майчиното и детско здравеопазване като ключови приоритети на бъдещото обществено здраве. Тази дискусия ще подчертае най-важните акушерски дейности, които обезпечават здравето на жените и бебетата в България. Ще споделим основна информация за значимите предимства на акушерския модел на грижа. Целта е да подчертаем ролята на акушерката като фактор за общественото здраве и да повишим информираността за необходимостта от повече акушерски практики и повече ресурс за акушерките в България. Ще дадем думата на студентите, за да изкажат своите впечатления и мнения за това как могат акушерките да повлияят общественото здраве у нас и от какво се нуждаят, за да постигнат добри резултати. В резултат ще оформим акценти и ще създадем своеобразен план за популяризиране на акушерската грижа.

Вторник, 14 май: Психично здраве: Хората в центъра

Инициатива за психичното здраве: Студентите по здравни грижи в помощ на състудентите си.

10:00-12:00, фоайето на Ректората

Инициативата „от студенти за студенти", организирана от ас. Даниела Лютакова и ас. Юлияна Георгиева цели да предостави основните насоки за добро психично здраве на нашите студенти, които да се разпространят в местната общност. Дейността в рамките на това събитие ще подчертае значението на грижите за психичното здраве в периоди на стрес – как да се справят със стреса по време на сесия, а и ще насърчи студентите да работят активно върху своето психично здраве и да потърсят квалифицирана помощ, ако е необходимо. Ще бъдат споделени основни съвети за самопомощ и поддържане на добро психично здраве. По време на събитието бъдещите специалисти по здравни грижи ще проведат кратка анкета относно това кои са най-значимите предизвикателства пред психичното здраве на студентите в Русенски университет и как смятат те, че им се отразява използването на социални мрежи.

Четвъртък, 16 май: Здраве през целия живот: Разбиване на силози

Първите 1000 дни. Каква е ролята на акушерките и медицинските сестри за по-добро обществено здраве?

Онлайн събитие

10:00-17:00

Поредица от публикации във фейсбук страницата на катедрата, които очертават значимата роля на специалистите по здравни грижи за постигане на добро обществено здраве. Поредицата ще подчертае важността на здравните грижи и необходимостта от повече ресурс за профилактична и превенционна дейност. Ще бъдат споделени основни акценти от дейностите на сестрите и акушерките, които са в полза на общественото здраве в България.

Петък, 17 май: Следващото поколение: Общественото здраве днес и утре

Бъдещето на акушерките и медицинските сестри у нас – добрият пример на новото поколение сестри и акушерки в Русенски университет.

Онлайн събитие

10:00-17:00

Инициативата ще включи представяния на над 5 от студентите в Катедра Здравни грижи, които ще споделят своето вдъхновените да следват специалностите и впечатленията си от професията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Реално
    Това е седмица за набиране на студенти защото едно е да учиш здравни грижи и акушерство в тракторното делиорманско училище, друго е в медицинските университети е София Варна и Плевен. Така че не лъжете кандидат-студенти, ако искате да имате качествено образование.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари