Знаете ли какво свързва Стоянка Мутафова с Русе?

0
Стоянка Мутафова в Русе, спектакъл ЯНУАРИ, 1977 г.
Стоянка Мутафова в Русе, спектакъл ЯНУАРИ, 1977 г.

Представяме ви любопитна информация за голямата актриса Стоянка Мутафова, която навършва 95 години, и връзката й с Русе.

Стояна-Мария Константинова Мутафова става по-известна като Стоянка Мутафова, след като истинското име на актрисата е объркано в един афиш.

Родена е на 2 февруари 1922 г. в София и през 2016-а е предложена за вписване в книгата на световните рекорди "Гинес" като най-възрастната активно играеща на сцената актриса. На 94 продължава да играе в комедията от Алдо Николай "Г-жа Стихийно бедствие", постановка на Сатиричния театър "Алеко Константинов". През изминалата година осъществи мащабно турне в театралните зали на САЩ, Канада, Германия, Нидерландия, Швейцария и Великобритания.

Автобиографията ѝ, написана в съавторство с Юрий Дачев, е озаглавена "Една фурия на 90". "Деветдесетте години не са я укротили, не е притихнало любопитството й, нито са се замъглили преценките й. Нито пък е станала по-лесен човек. Не, не е! Същата непредвидима, бушуваща виелица си е и сега, както и преди. Стояна и на 100 ще бъде дете, което бързо забравя лошото, опасностите, разумните доводи", казват издателите ѝ от "Слънце". Зрителите я помнят и от популярни български кинокомедии като "Топло", "Кит", "Специалист по всичко", „Любимец 13” и безброй други любими филми и спектакли.

Константин Мутафов

Стоянка Мутафова е дъщеря на Константин Мутафов -  русенецът, поет, белетрист, артист, драматург, преводач, театрален критик, библиотекар, режисьор и детски писател. Любовта към театъра на Стоянка Мутафова, явно е наследствена. Баща й играе два сезона в театър "Сълза и смях". И не само това. Константин Мутафов е всеобхватна личност: Бил е директор-режисьор на Хасковския театър, уредник на Архивния отдел при Народната библиотека, артистичен секретар и библиотекар на Народния театър. Превел от италиански, френски и руски над 30 драми, романи, повести и разкази. Пише поезия, приказки за деца, разкази, театрална критика. Автор на драмите "Над живота", "Иуда", "Пленникът в Трикери", "Дядо Климе", "Омуртаг", "Убитата лисица", комедията "Юбилеят на Калистена"; романа "Невеста неневестная"; 2 тома детски пиеси. С драмата "Омуртаг хан" печели първия конкурс за литературни награди, учреден според Закона за поощрение на литературата и изкуството. За драмата "Убитата лисица" получава първа награда за драма на Министерството на просвещението.

Една от последните снимки на Стоянка с баща ѝ

1934 г. - Спектакъл Убитата лисица на Русенска сцена, за която Константин Мутафов е награден

Синовете на хана, по Константин Мутафов в Русенски драматичен театър, 1936 г.

Пожелаваме на Госпожа Стихийно бедствие здраве и с все същата упоритост да твори и създава красота и усмивки! 

Източник: Фондация "Русе - град на свободния дух"
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари