Знаете ли, че сушените плодове могат да бъдат и опасни

1
В магазините и в масовото производство сушенето на плодовете се случва изкуствено с помощта на инфрачервено лъчение
В магазините и в масовото производство сушенето на плодовете се случва изкуствено с помощта на инфрачервено лъчение

Много хора ги намират за приятен полезен снакс между храненията, защото все пак са плодове и не би трябвало да вредят на организма

Това е истина, ако процесът им по консервиране и изсушаване е бил напълно натурален, пише Actualno.com

Захарите

Подобно на суровия плод в натурално състояние, така и сушеният съдържа захар. В интерес на истината, с до 70-80% повече захар. Това е така, защото в процеса на обработка и карамелизиране, се използва такава, която се попива и консервира плода.

Пестицидите

В магазините и в масовото производство обаче, сушенето на плодовете се случва изкуствено с помощта на инфрачервено лъчение. Подобен тип третиране убива полезните им свойства и намаля значително съдържанието на витамини. Също така, за да се запазят от нежелани буболечки и вредители, те се третират с пестициди и консерванти.

За запазването на хубавия вид, цвят и мирис пък се грижат растителните мазнини, сиропи, захар и оцветители.

Преди покупката е добре винаги да се чете етикета, за да разберем дали съдържа някои от съставките, споменати горе като част от съдържанието. Останалите такива, като миещи препарати при продукцията, се счита, че са в допустимите и безопасни количества.

Това не прави сушените плодове отровни и изцяло вредни. Всичко зависи от начина им на изсушаване и преди производственото им третиране. Най-добре е да се консумират в умерени количества и от достоверни био производители.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари