Земеделци ще получат европодпомагане заради войната в Украйна

0
Решението мина през извънредна комисия в парламента
Решението мина през извънредна комисия в парламента

Решението мина през извънредна комисия в парламента

На извънредно заседание днес Комисията по земеделие прие с пълно единодушие законопроект за изменение на Закона за подпомагане на земеделските производители, внесен от Пламен Абровски от ПГ на "Има такъв народ" вчера. Промените са свързани с прилагането на специалната мярка за извънредно временно подпомагане от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони в отговор на последиците от войната в Украйна.

На заседанието присъстваха Тодор Байчев, главен парламентарен секретар на Министерството на земеделието (МЗм) и Елена Иванова, директор на Дирекция "Развитие на селските райони", информира БТА.

"Трябва да заложим едно правно основание, въз основа на което МЗм ще може да издаде наредба, която да отрази измененията в регламента, свързан с войната в Украйна", заяви председателят на комисията Пламен Абровски. Той допълни, че предвид важността на предлаганите промени, спешния характер и нестабилността на настоящата политическа обстановка, възнамерява да предложи двете гласувания на законопроекта да се проведат наведнъж в пленарна зала.

"Без предложеното изменение на закона МЗм не би имало правна възможност да разработи наредба за прилагане на извънредната мярка и да предостави легално финансова подкрепа в рамките на заложените близо 33 млн. евро, които следва да отидат при земеделските производители и преработватели за справяне с кризата, предизвикана от войната в Украйна", каза Елена Иванова.

Десислава Танева от "ГЕРБ-СДС" подчерта, че тази мярка се отнася не само до навременното подпомагане, но и влиза в плана за предотвратяване загубата на средства и то в немалък размер.

Мария Белова от "ГЕРБ-СДС" посочи, че много браншови организации вече чакат да бъде приет този законопроект, но основната тема е дали средствата ще бъдат разпределени само за отделни сектори. Елена Иванова коментира, че и към настоящия момент в МЗм се обсъждат няколко подхода за предоставяне на тази подкрепа, като се вземат предвид всички инструменти – гаранционната схема и допълнителното финансиране, предоставено с изменението на Закона за държавния бюджет. Амбицията ни е да няма лишени отрасли, за които да не стигне помощта, каза тя.

Междувременно стана ясно, че по-рано днес Зорница Стратиева и Зарко Маринов от "Демократична България" са внесли законопроект с предложения за промени по документа на Пламен Абровски, които се отнасят до насърчаването на обединението на производителите в групи и асоциации. Председателят обеща да включи гласуването му в следобедното заседание.

В мотивите към приетия законопроект се посочва, че подпомагането е под формата на еднократна сума, която се изплаща до 15 октомври 2023 година въз основа на заявления за подпомагане, които трябва да бъдат одобрени до 31 март 2023 година. Максималният размер на помощта не може да надвишава 15 000 евро на земеделски стопанин и 100 000 евро на малки и средни предприятия (МСП). За тази мярка е дадена възможност на държавите-членки да използват наличните средства по своите съществуващи програми за развитие на селските райони в размер до 5 на сто от общия принос на Европейския земеделски фонд за 2021-2022 г., за да подкрепят земеделските производители и МСП особено засегнати от кризата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари