Украйна посрещна Рождество на 25 декември за пръв път от 106 години

1
Това стана след оттеглянето на страната от Юлианския календар
Това стана след оттеглянето на страната от Юлианския календар Снимка: NOVA

Това стана след оттеглянето на страната от Юлианския календар

Украинските православни християни празнуват Коледа на днешния ден за първи път от 106 години, предава NOVA. Това стана след оттеглянето на страната от Юлианския календар, който се използва в Русия. Там църквата чества празника по стар стил - на 7-и януари.

Още преди месеци властите в Украйна промениха закона, като основният мотив беше „откъсването от руското наследство”. Въпреки продължаващата война, десетки хора късно в неделя излязоха по улиците на Киев, за да запалят свещ и да отбележат Рождество Христово с песни и веселие.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    3
    Струва ми се, че ...
    С Окрайна е свършено! Щом започват да мобилизират и жени, които да се бият за интересите на САЩ.... Жалко за невинните украинци! ..... https://glasove.com/novini/ukrayna-zapochva-da-mobilizira-i-zheni ... https://pan.bg/view_article-6-575464-mobilizaciyata-na-zhenite-kakvo-oznachava-tova-i-kakvi-sa-posledstviyata-za-uk.html
  • 5
    2
    Историческа справка
    Когато римляните завладяват Египет (І век пр.н.е.), там те се запознават с новия за тях начин на времеизчисляване и император Юлий Цезар решава да го въведе в Римската империя, но с по-голяма точност. По нареждане на императора александрийският математик Созиген създава римския календар, наречен Юлиански. Той е въведен в Римската империя на 1 януари 46 г. пр.н.е. и така 1 януари става начало на годината. В него продължителността на годината е 365 дни и 6 часа. Всяка четвърта година се смята за високосна и се състои от 366 дни. С времето се натрупва изоставане на Юлианския от астрономичния календар, което налага реформа. Юлиански и Григориански календар Автор: Валентина Шарланова Календарни празници и обичаи Посещения: 32322 Когато римляните завладяват Египет (І век пр.н.е.), там те се запознават с новия за тях начин на времеизчисляване и император Юлий Цезар решава да го въведе в Римската империя, но с по-голяма точност. По нареждане на императора александрийският математик Созиген създава римския календар, наречен Юлиански. Той е въведен в Римската империя на 1 януари 46 г. пр.н.е. и така 1 януари става начало на годината. В него продължителността на годината е 365 дни и 6 часа. Всяка четвърта година се смята за високосна и се състои от 366 дни. С времето се натрупва изоставане на Юлианския от астрономичния календар, което налага реформа. Новият календар е въведен в употреба на 4 октомври 1582 г. в съответствие с була от 24 февруари 1582 г. на папа Григорий XIII, чието име носи и днес. Григорианският календар, наричан още нов стил, е съвременният международно признат светски календар. Той поправя древноримския Юлиански календар, като в него са нанесени някои корекции. Григорианският календар не се приема едновременно в цяла Европа, като този процес продължава почти три века и половина. Той е наложен първо от папа Григорий XIII в страните под негова власт – Испания, Португалия и Полша. Протестантска Англия приема Григорианския календар през ХVІІІ век, а Русия през 1918 г. В България Григорианският календар е въведен със закон, приет от Народното събрание на 14 март 1916 г. В 24.00 ч. на 31 март 1916 г. България преминава от Юлианския към Григорианския календар и вместо 1-ви настъпва 14 април. Православната църква в България продължава да следва Юлиянския календар и след 1916 г. Едва през 1968 г. тя преминава към Григорианския или, както се нарича, поправен Юлиански календар със специално „Послание до клира и всички чеда на Българската православна църква“. Новоюлианският календар e модификация на Юлианския календар, разработена в началото на ХХ век от сръбския астроном, професор по математика Милутин Миланкович. Оттогава църковните празници се празнуват по новия стил, но подвижните празници (Възкресение Христово и свързаните с него празници) се изчисляват според Юлиянския календар, т. е. по стар стил. Така постъпват и други Църкви, които още в началото на 20-те години на ХХ век приемат поправения Юлиански календар.
  • 10
    1
    А бе...
    Който се е „оттеглил“ от Русия не е прокопсал. Ярък пример – България, чиито долни педерастки политици са васали и ибрикчии на САЩ! От 34 години затъваме все по-дълбоко в блатото на американската „демокрация“ и „€вроатлантизма“ на SS, пардон, на €С!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари