Зеленски призова френските компании да напуснат Русия

0
Украинският президент поиска помощта на Франция за слагане на край на тази "война срещу свободата"
Украинският президент поиска помощта на Франция за слагане на край на тази "война срещу свободата"

Украинският президент поиска помощта на Франция за слагане на край на тази "война срещу свободата"

Володимир Зеленски направи днес видеообръщение към френския парламент, като каза, че очаква Франция да помогне на Украйна да сложи край на тази „война срещу свободата, равенството и братството“ и в крайна сметка да се присъедини към Европейския съюз, предаде Франс прес.

Очакваме от Франция, от вашето ръководство. . . да помогнете за възстановяване на териториалната цялост на Украйна“, каза Зеленски, който говори на съвместно заседание на Националното събрание и Сената - двете камари на френския парламент, събрали се специално за случая.

Френските парламентаристи запазиха минута мълчание в памет на жертвите на войната в Украйна по молба на украинския президент, съобщи Ройтерс, предава БТА.

Зеленски призова френските компании, имащи бизнес в Русия, да спрат да подкрепят руската "военна машина" и да напуснат страната, предаде още Франс прес.

"Френските компании трябва да напуснат руския пазар. "Рено", "Ошан", "Льороа Мерлен" и други трябва да спрат да бъдат спонсори на руската "военна машина", каза Зеленски в обръщението си чрез видеоконферентна връзка.

"Те трябва да спрат да финансират убийствата на деца и жени, изнасилванията. Всички ще си спомним, че ценностите струват повече от печалбите", подчерта украинският президент.

"Льороа Мерлен" има силно присъствие в Русия, която е вторият ѝ пазар след Франция. Компанията, специализирана в сектора "Направи си сам", има там 36 000 служители, които работят в 107 хипермаркета в 62 града.

Служители на украинския клон на "Льороа Мерлен" поискаха в понеделник компанията да преустанови дейността си в Русия след бомбардировката на неин магазин в Киев.

Веригата за търговия на дребно "Ошан" също има широко присъствие в Русия, където стопанисва 231 магазина с общ оборот от 3,2 милиарда евро, или повече от 10 процента от цялостната си дейност.

Други емблематични международни марки като шведската "Икеа" и американската верига за бързо хранене "Макдоналдс" вече спряха дейността си в Русия в отговор на инвазията в Украйна, припомня АФП.

Русия е вторият по големина пазар за автомобилната група "Рено" в света след Европа. Френският производител присъства чрез групата АвтоВАЗ, която спря част от производството си в средата на март поради недостиг на компоненти, свързан със западните санкции, наложени на Русия.

"Рено" е изложена на по-силен натиск, тъй като в Русия е свързана с държавния конгломерат "Ростех", чийто ръководител е Сергей Чемезов, близък до президента Владимир Путин.

Френската компания "ТоталЕнерджис" (TotalEnergies), също критикувана за присъствието си в Русия, донякъде се дистанцира вчера от този стратегически партньор, като обяви, че ще се откаже напълно от купуването на руски петрол и петролни продукти най-късно до края на годината.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари