Заваляха сигнали за опасни кабели след инцидента с детето в София

0
На много места в страната зеят отворени кабели, включително и в Русе
На много места в страната зеят отворени кабели, включително и в Русе Снимка: dir.bg

Сигнали за необезопасени кабели заваляха след смъртта на 16-годишното момче в София, което почина след токов удар, стъпвайки на шахта. 

"По повод инцидента с токов удар в София, прилагам снимка на стълб с липсваща вратичка, от която се вижда, че има кабели, които биха могли да бъдат опасни в дадена ситуация. Намира се на кръстовището на ул. "Патриарх Евтимий" и ул. "Генерал Гурко", алармира в социалната мрежа Жасмина Даниелова, цитирана от Dir.bg

И в Русе беше подаден сигнал от гражданин за отворени кутии на електрически стълбове на булевард "Христо Ботев" срещу ОМV и още на един - срещу бензиностанция ЕКО. Според русенеца Георги Тодоров, който сигнализира кмета в социалните мрежи, най-вероятно кутиите са забравени отворени.

На много места във Варна също има необезопасени табла на улично осветление със стърчащи и висящи кабели под напрежение, показват снимки на "Булфото". 

Сигнал за необезопасен електрически кабел е подаден и до БНТ от собственика на паркинг имот в района на Килифарево. Според Росен Папазов трифазен кабел, по който протича 380 волта ток, преминава от трафопост в близост през неговия имот и стига до заведение в района. Собственикът е открил кабела преди три години, докато чистел преливащата от вода канавка. Многократно подавал сигнали до отговорните институции и електроразпределителното дружество. Отговорът бил, че тяхното задължение е до електромера и че този кабел е вторичен и не е тяхно задължение. 

Кметът на Килифарево Димитър Събев се ангажира в законовия срок да се бъде направено всичко по жалбата и да бъде взето отношение: "Изчаквам становището на техниците от кметството, ще консултирам всичко, което трябва да се свърши, с общината и според мен ще се свърши необходимото".

Венцислав Ангелов от областното пътното управление във Велико Търново обясни, че става дума за кабелно трасе, което е незаконно, защото преминава през сервитута на пътя. На собственика, който е свързан към него, са направени предписания и са пращани уведомителни писма нееднократно. 

А в началото на февруари пък столичанка алармира в социалната мрежа, че заради опасни кабели на стълб до детска площадка в столичния квартал "Красно село", ток е ударил кучето ѝ.

"Срещу бл. 204А, до детска площадка кучето ни го удари ток, само като подуши в тъмното. Така може да пострада и дете. Внимавайте! Подаден е сигнал", написа във Facebook на 2 февруари Ваня Стоева. В последвалите реакции от поста ѝ се съобщава, че "много стълбове са така" в квартала. 

На 14 февруари, след като Евгений Тонев от София разговарял лично с "Улично осветление" в София, както информира в социалната мрежа, той публикува какви мерки са предприети на друго място в "Красно село": "Явно, съм бил доста страшен за общинските чиновници - макар и временно, са обезопасили стълба". 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари