Затворник поиска 75 000 лева обезщетение, условията в килията били унизителни

0
В затвора нямало топла вода и килията била пълна с хлебарки и плъхове, а в следствие на работата се схващал
В затвора нямало топла вода и килията била пълна с хлебарки и плъхове, а в следствие на работата се схващал Снимка: Shutterstock

В затвора нямало топла вода и килията била пълна с хлебарки и плъхове, а в следствие на работата се схващал

Пловдивски затворник поиска 75 000 лв. от главна дирекция „Изпълнение на наказанията” като обезщетение за стреса, обидите, психическия дискомфорт и влошаването на здравословното му състояние зад решетките.

Като причина, той е посочил липсата на достатъчно жилищна площ /под 3 кв.м./, лоша хигиена в килиите, липса на топла вода, както и наличие на дървеници, хлебарки и плъхове. Конкретно затворникът твърди, че е преживял обида, възмущение, стрес, притеснения, психологически дискомфорт, причинени от гледката на друг затворник, починал вследствие на онкологично заболяване, който е бил настанен в същата стая, пише TrafficNews.bg.

Затворникът претендира посочената сума, като обезщетение за периода от декември 2015 година до днес.

Освен от лошата хигиена зад решетките, затворникът се оплакал и от това, че въпреки, че работил по свое желание като лавкаджия, работният му ден е започвал в 7:30 часа и е продължавал до около 19:00 часа, докато има хора на лавката. В следствие на това той имал проблем със здравето – половината страна на тялото му не се движела и се налагало да влиза в болница.

След разглеждане на всички показания и материали по делото, пловдивският Административен съд прие, че може да уважи претенциите на затворника само за периода след 2016 година, тъй като за времето преди това е изтекъл 5-годишният давностен срок за вземания.

В следствие на това, съдът реши, че за разглеждане в настоящото производство подлежат само претендираните от затворника обезщетения за неимуществени вреди, настъпили за периода от октомври 2016г. до ноември 2019г. От събраните доказателства за този период, се установи, че за времето на престоя му в Затвора – гр. Пловдив са установени незаконосъобразни действия и бездействия от страна на затворническата администрация и затворниците са принудени да ползват неблагоприятни условия за изтърпяване на наказанието си.

Констатираните нарушения са свързани с липсата на елементарни условия за поддържане на физическото и психическото здраве и за уважаване на човешкото достойнство.

Отчитайки всичко това, магистратите решиха, че на затворника следва да се присъди обезщетение по справедливост в размер на 7568.00 лева, който да бъде заплатен от Главна Дирекция “Изпълнение на наказанията”.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари