Затвориха мизерни кръчми, изхвърлят над 300 килограма храна

0
Търговците ги чакат глоби над 2 500 лева / Снимката е илюстративна
Търговците ги чакат глоби над 2 500 лева / Снимката е илюстративна

В пика на сезона Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ преустанови дейността на 7 обекта на територията на Варненска област за лоша хигиена или неправилно съхранение на храни.

Още един обект е бил запечатан през последните дни, тъй като е работил без регистрация по Закона за храните, съобщиха от пресцентъра на БАБХ.

Повечето от затворените заведения са ресторанти, част от тях са в курортите край Варна, уточнява за „Труд“ д-р Златина Димова, шеф на Областната дирекция по безопасност на храните. Според нея на нарушителите са съставени актове и ги чакат глоби от 2500 лв. нагоре. Кръчмите могат да отворят отново, след като изпълнят всички предписания и бъдат проверени повторно. От началото на сезона само един ресторантьор в региона си е позволил да отвори, след като обектът му е бил запечатан за груби хигиенни пропуски, добави д-р Димова.

580 проверки по цялото Черноморие са направили екипи на БАБХ през последната седмица.  При ревизиите са били конфискувани и унищожени  близо 260 кг месо и млечни продукти, над 14 кг готвени ястия с изтекъл срок на годност, 25 кг рибни продукти, 94 яйца и 77 кг храни от неживотински произход. Съставени са 60 предписания и 22 акта, допълниха от БАБХ. Оттам посочват, че най-честите нарушения са пропуски в записите в системите за управление на безопасността на храните, лоша материална база и хигиена. Открити са и лични здравни книжки с изтекъл срок на работещи в заведения.

Източник: Труд
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари