Защо треперим, когато ни е студено

0
Мозъкът следи телесната температура много внимателно
Мозъкът следи телесната температура много внимателно

Треперенето е неравномерното стягане и отпускане на мускулите, което не може да контролираме волево, то се случва автоматично.

Рецепторите в кожата засичат спад в температурата и изпращат сигнал на мозъка, който от своя страна стимулира мускулите.

Средната температура на човешкото тяло обикновено варира между 36,5 и 37,2 градуса по Целзий. Кожата, мозъка, кръвоносните съдове и мускулите работят заедно, за да поддържат почти постоянна температурата на тялото ни.

За да предотврати хипотермия и други последици от прекаленото застудяване, мозъкът следи телесната температура много внимателно. Когато ви стане много студено, рецепторите на кожата започват да изпращат сигнали до мозъка, който веднага започва да търси решение.

Треперенето е точно такава тактика, при която мускулите ви се свиват и разширяват на светкавични интервали. Свиването на основни групи скелетни мускули се нарича простотреперене. Това е цялата причина да треперим, когато е студено. Възможно е също да усетим спазъм в мускулите на челюстта, който води до познатото тракане на зъбите.

Мускулните контракции образуват топлина, която помага на тялото да повиши температурата си.

Източник: DarikNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари