Какво се случва в тялото и мозъка ви, когато изпитвате носталгия по дома

0
Редица емоции и физически симптоми могат да се проявят, когато човек изпитва носталгия по дома
Редица емоции и физически симптоми могат да се проявят, когато човек изпитва носталгия по дома

Редица емоции и физически симптоми могат да се проявят, когато човек изпитва носталгия по дома

Носталгията по дома е съвсем нормална част от живота и има начини да се почувствате по-добре.

Носталгията по дома е по същество дистрес, свързан с отсъствието от дома и копнеж за хора, домашни любимци или места, които са свързани с дома. Независимо дали отивате в колеж, премествате се в нов град или държава, или просто сте в непозната среда, липсата на комфорт и познатост може да има емоционално и физическо въздействие върху човек, пише "Актуално".

Редица емоции и физически симптоми могат да се проявят, когато човек изпитва носталгия по дома. Ето какво се случва в тялото и ума ви:

Неразрешеното чувство на носталгия може да доведе до безпокойство и депресия

Абсолютно нормално е да ви липсва да сте в среда, в която се чувствате комфортно и сигурни. Всъщност, усещането за лека носталгия по дома е добър знак, защото това означава, че имате дом или среда, която е стабилна, любяща и подхранваща. Когато тези чувства продължават непрекъснато, това може да бъде проблематично.

Когато изпитваме носталгия по дома, понякога това може да има лек ефект върху нашето емоционално и психическо здраве. Но ако не се контролира, може да стане по-напреднал, което води до чувство на тревожност, изолация и депресия. Когато всичко, за което мислите, е домът и липсващите хора и старата ви среда, това може да ви попречи да се наслаждавате и да присъствате в настоящите си обстоятелства.

За всеки, който се чувства сериозна изолация или тревожност, също е полезно да получи професионална консултация или да говори с неутрална страна за тази голяма промяна в живота.

Носталгията по дома може да допринесе за чувство на апатия и липса на мотивация

Хроничното чувство на носталгия може да накара хората да почувстват аморфно чувство на празнота и желание да се върнат към това, което ги кара да се чувстват „сигурни“. Когато тези чувства на изолация и самота се появяват многократно, те влияят на дорзалния вагусен нерв, частта от мозъка ви, която реагира на сигнали за опасност и ни дърпа в състояние на самозащита.

Хроничните чувства на самота, изолация и страх могат да доведат до пълно изключване на дорзалния вагус, при което нервната система е претоварена и човекът остава в режим на замръзване. По време на спиране на дорзалния вагус, човекът се чувства вцепенен, апатичен, немотивиран и изолиран.

Апатията, безпокойството и липсата на мотивация могат да дойдат с носталгия по дома.

Носталгията по дома може да отразява чувството на скръб

Носталгията по дома често се проявява в телесни симптоми, включително, но не само вътрешно безпокойство, ускорен сърдечен ритъм, затруднено заспиване или заспиване, главоболие или „замъглено съзнание“ и непрестанна болка в гърдите. Тези симптоми са подобни на това, което хората изпитват, когато скърбят или се справят с невъобразима загуба. Освен това има неврологична причина това да се случва в мозъка ви.

Тези явления се дължат на необичайни сигнали за бедствие, произхождащи от най-дълбоките части на мозъка ви, наречени вашата амигдала. Оттам, чрез вашата симпатична нервна система, надбъбречната ви жлеза се задейства да освобождава изобилни количества адреналин. Обикновено разполагате с парасимпатиковата си нервна система, за да компенсирате тези необичайни сигнали, но при повишени състояния на тревожност или стрес, вашата парасимпатикова система не може да се справи.

Обикновено тялото възприема това, което е известно като реакция на борба или бягство при обстоятелства на силен стрес, за да ви помогне да се върнете към баланса. Но в контекста на носталгия по дома, нервната система е нерегулирана, което води до често активиране на реакцията „бий се или бягай“, което е лошо, защото хроничното излагане може да навреди на тялото.

Един от начините за справяне с този дисбаланс е чрез ежедневни упражнения, йога, медитация или просто раздвижване на тялото, за да се освободи част от допълнителния адреналин.

Носталгията по дома може също да причини физическо изтръпване или изтръпване

Друг физически симптом на носталгия по дома са парестезии или необичайни усещания, които могат да причинят изтръпване или изтръпване в пръстите на краката или ръцете и дори около устните. Тези усещания са резултат от прекомерно дишане или хипервентилация.

В този случай вашите кръвоносни съдове и нерви са изложени на твърде малко въглероден диоксид, което влияе на рН на кръвта ви и просто не функционират правилно.

Опитайте малко дихателна работа, ако забележите този проблем. Боксово дишане – което включва вдишване, като броите до четири, задържане на дъха, като броите до четири, издишване докрай, като броите до четири, и задържане, като броите до четири – или всяка друга дихателна техника може да ви помогне да се отпуснете .

Необходими са активни усилия, за да почувствате по-малко носталгия

Справянето с носталгията по дома е баланс между утвърждаването на нормални, тревожни чувства и опитите да не позволите на носталгията да ограничи способността ви да се приспособите към новата обстановка. Това обикновено означава намиране на баланс между вкореняването в дома и насърчаването на нови връзки.

Опитайте да се присъедините към студентски клубове или групи за присъединяване, бъдете по-отворени към работни приятелства или ако сте се преместили в нова страна, свържете се с хора в подобна ситуация. Идеята не е да замените хората от дома, а да разширите връзките и положителните си връзки.

Поддържането на връзка може също да означава да имате сувенири или снимки в новата си среда, която е мост към дома ви, както и активно ангажиране с любимите хора. Много хора смятат, че блокирането на времето или планирането на време със семейството и приятелите всеки ден помага за облекчаване на стреса от това, че сте на непознато място.

Най-важното, е ключово да практикувате състрадание към себе си и междуличностно внимание, за да управлявате трудните чувства и да се отделяте от тревожните мисли. Целта е да останете присъстващи и внимателно да се приспособите към това ново изживяване, знаейки, че може да отнеме време, за да се почувствате комфортно в новия си дом и това е напълно нормално.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари