Защо се увеличава цената на водата в Русе?

4
Коментар на управителя на ВиК - Русе Илиан Милев
Коментар на управителя на ВиК - Русе Илиан Милев Видео: NOVA

Коментар на управителя на ВиК - Русе Илиан Милев

"Увеличението на цената на водата в Русе е ежегоден процес, който се случва в края на всяка година във връзка с 5-годишния ни бизнес план, приет през 2022 г. В него са заложени цени за всяка една година от 2022 г. до 2026 г.", обясни днес управителят на ВиК - Русе инж. Илиан Милев, цитиран от Русе Медиа.

Цените за следващата година се определят по сложен механизъм. „Първо, заложената в бизнес плана за конкретната година, после е отразена инфлацията от месеца, когато е приет бизнес планът, до 1 декември на съответната година, като този инфлационен индекс се коригира с няколко коефициента. В зависимост от разходите, които е направило дружеството за електроенергия, от инвестициите, които е направило. При дружествата, които се водоснабдяват като нашето 100 процента помпажно – нямаме язовири, няма гравитачни водоизточници, пречиствателни станции за питейни води, там цената е по-висока. Това не е процес, който ние инициираме. Това е ежегоден процес, КЕВР изчислява на базата на проверките, които правят във всяко едно дружество, какви разходи сме направили и на база на инфлацията“, каза още инж.Милев. В региона Русе, Разград, Силистра, Шумен, Варна са с едни от най-високите цени.

Разходите за някои материали и консумативи са се увеличили двойно, асфалтът е по-скъп с 30-40 проценти. Инфлацията, която ние използваме, за да индексираме по строителните договори, е много по-висока от инфлацията, която е заложена в цените. Това е методиката, КЕВР я следва, ние единствено можем да възразим, ако не е изчислено правилно. Има дружества, където социалната поносимост е много близка до определената цена за конкретната година, но при нас е по-ниска".

Управителят на ВиК - Русе коментира още, че воден стрес ще продължава да има и трябва да се инвестира изключително много. „Засушаването в последните години е значително и ако не правим превантивни действия, където се влагат огромни финансови ресурси, няма как да гарантираме дългосрочно водоснабдяване“, каза още той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    27
    Кънчо петров
    Пълни глупости. Вода Бг има бол. Това са директиви които следват стриктно да източат парите на хората и да ги мамят с някакво глобално ала бала, климатични кризи и тн. Всичко е фейк цирк за да си въведе елита новият ред . В Бг трябваше отдавна да се въведе солидарна система на плащане, цените да се изравнят навсякъде и там където има и там където няма толкова вода да плащат еднакво а не различно. Всичко е тъжен фарс. Нарочен.
  • -3
    26
    Русенец
    Подобни изказвания са доказателство, защо някои инстанции трябваше да си останат държавна собственост.
  • 0
    25
    Иванов
    Предлагам вик да направят кубик вода навсякъде 10 лв. И да спрат всяка година да се оправдават с инфлация бизнес планове и други глупости като има аварии и течове да са само за тяхна сметка и да не се включват в цената на хората тогава да мирясат,а този КЕВР стана още по излишен те само одобряват увеличения които им се предлагат омбудсмана да се премахне той няма абсолютно никакво влияние върху събитията с една дума всеки сам да си прави сметката и да се спасява поне хората ще имат ясни планове какво да направят
  • 12
    24
    реалист
    Вигането цената на водата е гавра с търпението и достойнството на русенци. Трябва да има НОВ справедлив закон на ВИК. Какво се подобри в качеството на водата, поставиха ли нов асфалт на разкопаните дупки.? Авариите ли са по-малки? Инвестициите ли са по-големи? Хората могат ли да платят? Русенци си потрошиха колите с некадърните ремонти на ремонтите за 2 години. Целият град разоран като кална нива, молим се да не завали дъжд. Не трябва русенци да плащат за некадърност, граничеща с наглост на монополисти като ВИК, Енергото. А Пенчо що мълчиш? Общината има дялово участие ???
  • 11
    23
    Toni
    Направихте града разкопана нива.Сега Пусенци трябва да си платят за окопите и новите тръби.Нещастен Боклук.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари