Защо да пием доматен сок всеки ден

1
Добавете цветната напитка към ежедневната си диета и няма да съжалявате
Добавете цветната напитка към ежедневната си диета и няма да съжалявате

Ето 8 ценни предимства

Доматът е незаменима част и от българската, и от международната кухня. Този красив червен зеленчук (а всъщност плод) не само добавя прекрасен вкус към безброй ястия, но предлага няколко ползи за здравето и красотата. Не само доматът, но и сокът му е богат на хранителни вещества и с ниско съдържание на калории и мазнини. Така че, ако искате да отслабнете, тази напитка е точно за вас. Една чаша доматен сок съдържа 74 процента от препоръчителния дневен прием на витамин С. Други ключови витамини в него са К, В1, В2, В3, В5 и В6 и минерали като калий, манган и желязо.

Mila.bg разглежда невероятните свойства и ползи за здравето и красотата на доматения сок, които ще ви убедят да добавите цветната напитка към ежедневната си диета. Ползи за здравето от доматения сок:

1. Супер антиоксидантни свойства

Една от най-важните характеристики на доматения сок са неговите антиоксидантни свойства. Той е особено богат на бета-каротин и ликопен, които са отговорни за наситения червен цвят на доматите, но не само. Те намаляват риска от развитие на сърдечни заболявания. Тези мощни антиоксиданти и фитонутриенти защитават тялото ви от свободните радикали, които причиняват увреждане на клетките.

2. Помага за регулиране на храносмилането

Редовното консумиране на доматен сок стимулира червата, като допълнително предотвратява запек и ускорява храносмилането. Доматеният сок е богат на фибри и функционира като леко слабително средство, което може да е ваш помощник в борбата със запека.

3. Помага за предотвратяване съсирването на кръвта

Богатото съдържание на фитонутриенти, открити в доматите, предотвратява необичайното скупчване на тромбоцитни клетки, което е полезно за тези, които са изложени на риск от сърдечни заболявания. Можете да включите сока в ежедневната си диета и на обяд, и на вечеря.

4. Грижи се за здравето на сърцето

Доматите съдържат голямо количество ликопен, витамин С и Е и бета-каротин, като всички те поддържат здравето на сърцето. Ликопенът помага за укрепване на стените на кръвоносните съдове и понижаване на холестерола в кръвта.

5. Страхотен детоксикиращ агент

Доматният сок прави чудеса при изхвърлянето на токсини от тялото. Освен това наличието на съдържание на хлор и сяра помага на черния дроб и бъбреците да изпълняват по-добре функцията си на детоксикация. Всъщност доматеният сок съдържа калий, който намалява задържането на вода, освен това съдейства на тялото да премахне мастноразтворимите токсини.

6. Понижава холестерола

Голямото съдържание на фибри в сока помага за разграждането на LDL холестерола (лошия холестерол). Установено е също, че наличието на ниацин има благоприятно въздействие върху високите нива на холестерола.

7. Подобрява здравето на очите

Доматният сок е зареден с фитонутриенти като бета-каротин, лутеин и зеаксантин заедно с витамин С, за които е известно, че предпазват очите ви от проблеми като свързана с възрастта дегенерация на макулата и катаракта.

8. Прави чудесно възстановяване след тренировка

Доматеният сок осигурява перфектния баланс на химикали, за да помогне на тялото ви да се възстанови от тежки упражнения. Така че изхвърлете газираните енергийни напитки и вместо тях изберете да пиете лечебния сок, тъй като той е зареден с много полезни за здравето вещества.

Освен това доматеният сок е подходящ за лечение на махмурлук!

Има и ползи за красотата:

Доматеният сок противодейства на обезцветяването на кожата, помага при лечение на акне, свива отворените пори и регулира секрецията на себум в мазната кожа. Уверете се, че пиете сока всеки ден, за да извлечете всички предимства от него. Освен това съдържанието на витамини и желязо в доматения сок помага за съживяването на увредената, груба и безжизнена коса. Възползвайте се максимално от този вкусен еликсир, който насърчава здравето, добрата кожа и красивата коса.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- И той ми казва: "Искам да имам дете от теб!"
- И ти?!
- Пратих му по-голямото, че то яде повече!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари