Заради НАТО България ликвидира 400 бойни самолета и закри 9 авиобази

0
А днес трябва да създаваме отново военен потенциал, с който да гарантираме сигурността на държавата
А днес трябва да създаваме отново военен потенциал, с който да гарантираме сигурността на държавата

След 1989 г. под диктовката на западните сили страни членки на НАТО България започва снемането от въоръжение на 400 бойни самолета, за да остане днес с 15, и затваря 9 авиобази.

Днес трябва да създаваме отново военен потенциал, с който да гарантираме сигурността на държавата.

Това пише в анализ през 2014 г. Боян Аспарухов за Алфа телевизия.

„Тъй като България е член­ка на НАТО, изграждането и развитието на Въоръжени­те сили на Р. България се ос­новава на няколко принципа, които се възприемат от по­литиците и военните като базови. Първият е ИНТЕГРА­ЦИЯ.

Има се предвид инте­грацията на силите на НАТО и на ЕС. Или принципът на­шите бойни формирования, цели, задачи и способности на въоръжените сили да са уед­наквят с тези на НАТО. Това е превърнато във водещ принцип.

Според този водещ принцип ИНТЕГРАЦИЯТА, бой­ните ни самолети, които са руски, трябва да се сменят със западни. Интеграцията на въоръжените ни сили не може да стане, докато имаме бойни изтребители МиГ 29 и МиГ 21. Те трябва да бъдат изведени от строя и под­менени със западна техника. Така както бяха изведени от строя двете модификации МиГ 23 през 2003 г.

Те бяха изведени, за да се интегри­раме, но не бяха подменени с нови, защото България няма пари за нови. За това пък сме членка на НАТО.

През 1998 г. бяха затворени 4 авиобази на територията на Бълга­рия, за да се интегрираме в НАТО. В Габровница, Балчик, Узунджово и Щръклево. Две години по-късно е затворена и авиобазата в Стара Загора.

През 2001 г. затварят врати авиобазите в Добрич, Равнец и Чешнегирово. През 2003 г. е затворена и авиобазата в Доброславци.

9 авиобази са закрити у нас в рамките на 5 години,

за да може да се ин­тегрираме с НАТО.

Според Стратегическата концеп­ция за отбраната и сигур­ността на страните членки на НАТО, приета в Лисабон, изграждането и развитие­то на Въоръжените сили на Република България е създа­ване на военен потенциал за гарантиране на сигурността на държавата.

България днес разполага с 15 изтребител Миг 29. От тях летят само 8. 14 щурмови са­молета СУ – 25. От тях само три са в състояние да изле­тят. 12 МиГ – 21, от които не всички летят; 3 транспорт­ни самолета – Спартан. 12 вер­толета Кугър, които нямат бойно оборудване и де факто са беззащитни като гълъбите на мира, както гласеше ше­гата в тези среди. 6 бойни вертолета Ми – 24, от които нито един не лети, защото ги чака генерален ремонт. Авиа­цията ни разполага и с няколко тренировъчни летателни ма­шини. 6 американски хеликоп­тера Бел. 10 учебно трениро­въчни самолета L – 39, като не всички летят. И няколко тренировъчни самолета Пи­латус. Общо Българските ВВС разполагат с не повече от 15 – 20 бойни самолета, чиято подмяна стои на дневен ред повече от 10 години.

Само за сравнение

през 80- те години Българските ВВС разполагат с:

224 МиГ – 21

90 – МиГ 23

4 МиГ – 25

22 МиГ – 29

23 СУ- 22

31 СУ – 25

или общо 400 бойни самолета.

Към тях трябва да добавим и 44 бойни хеликоптера Ми-24 и 18 Ми- 8.

Съгласно Конституцията на Р. България чл. 9 постано­вява, че „въоръжените сили гарантират суверенитета, сигурността и независимост­та на страната и защитават нейната териториална ця­лост“.

Сами може да преце­ните как 400 бойни самолета преди 1989 г. са гарантирали сигурността и защитата на територията ни и как днес 15 бойни самолета я гарантират. Както и да го правят, факт е, че това е равносметката от реформата, модернизацията и трансформацията на авиа­цията у нас.“

Анализаторът коментира още:

Западът призна руската техника, ние не

Дадохме половин милиард $ за 12 хеликоптера. Днес летят само 2 от тях

Пренебрегваме изгодната руска оферта и се набутваме със стара техника от Запад.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари