Заповед на БАБХ обрича на фалит стотици малки бизнеси

13
БАБХ забрани пазарите за живи животни и животинска продукция
БАБХ забрани пазарите за живи животни и животинска продукция Снимка: Bulgaria ON AIR / Архив

БАБХ забрани пазарите за живи животни и животинска продукция

Заповедта, с която Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) забрани организирането и провеждането на пазари наред с друго и на животински продукти, обрича на фалити стотици малки български производители на храни, заявяват от Обединение "Български фермерски пазари".

Без всякакви аргументи със заповедта се забранява и продажбата на "животински продукти“ като яйца, млечни продукти, колбаси и други храни от животински произход, алармират организатори на фермерски пазари от различни части на страната.

В писмо, изпратено до директора на БАБХ – д-р Патерински, до министър-председателя – акад. Николай Денков, министъра на земеделието и храните – Кирил Вътев и българския омбудсман – проф. Диана Ковачева, те изразяват своето пълно несъгласие със забраната за предлагане на продукти от животински произход на пазарите в страната. "Включването на тази категория стоки в заповедта на БАБХ не е обосновано и обсъдено нито с потенциални потърпевши страни, нито е аргументирано пред широката общественост въз основа на констатации, наблюдения или обективна експертна оценка“ сигнализират организаторите на фермерските пазари у нас.

Те припомнят, че според БАБХ рестриктивните мерки "имат и за цел намаляване на значителните икономическите загуби, които би претърпял бизнесът", но на практика забраната със сигурност ще причини значителни икономически загуби за малките законно регистрирани производители. "За тях продажбата на произведената продукция чрез фермерски пазари и подобни събития е основна или в някои случаи единствена възможност за пазарна реализация и поминък“, посочват авторите на писмото. "Подобен вид аргументация, като тази цитирана от придружаващия текст на БАБХ, защитаваща интереса само на част от бизнеса, е в противовес със заявените намерения на правителството да бъдат подпомагани малките производители“, заявяват организаторите на фермерски пазари у нас. "Като хора, които работят с малки производители, вярваме и виждаме, че тези производители имат ключова роля за развитието на редица региони в страната и подобна заповед ще има трайно негативен ефект върху тях и България, особено в контекста на трудностите пред селскостопанския сектор. В допълнение, заповедта влиза в сила в критичен период в стопанската година, когато за редица производство е настъпил моментът за реализация на продукцията, нещо, което цитираната заповед блокира“, продължават авторите на писмото.

Работещо решение, в интерес на българските производители, организаторите на фермерски пазари виждат чрез незабавно изменение на текста като от т. 1 в Заповед РД11-2661/10.11.2023 г. на БАБХ се изключи категорията "животински продукти".

Ето откритото писмо, изпратено на средствата за масова информация:

Уважаеми дами и господа,

Ние – организатори на фермерски пазари и изложения от различни места в страната сме силно притеснени от част от Заповед на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), с която се застрашава поминъкът на хиляди малки родни производители сред които производители на месни и млечни продукти и яйца. Фермерските пазари и изложения се утвърдиха като устойчива практика в редица региони на страната. Те имат важна икономическа и социална функция и станаха част от обществения живот в редица български градове.

Тези събития са важна, а в някои случаи и единствена възможност за реализация на мнозина производители в страната.

Разбираме, че и у нас има разпространение на заболявания, опасни за животните, но сме на мнение, че животинските продукти, които произхождат от официално регистрирани производители със стриктно контролирано производство, са неправомерно и неаргументирано поставени в обхвата на текста на тази заповед, неограничена във времето.

По-долу Ви изпращаме текста на писмото, което изпратихме на 12.11.2023 г. до директора на БАБХ, министър-председателя, министъра на земеделието и храните и омбудсмана на Република България. Констатираме изключването на меда, пчелните и рибни продукти с вече първа корекция на заповедта от 14.11., в отговор на нашето писмо, но смятаме, че проблемът на сериозната заплаха от фалит на родните малки производители на всички останали продукти остава и то в навечерието на коледните пазари и изложения, които са изключително важни за българските фермери.

Вярваме, че широката общественост следва да бъде информирана за последствията от този акт върху българските производители, които имат важна роля в развитието на българските региони.

С уважение,

Обединение "Български фермерски пазари“

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    4
    Това е целта
    На ЕС! А С ДИГИТАЛНОТО ЕВРО И ТОВА КОЕТО МОЖЕШ ДА ПРЕКРИЕШ НЯМА ДА МОЖЕШ В СМИСЪЛ ТЪРГОВИЯТА НА ТЪМНО ЩЕ СПРЕ ,ЗАЩОТО НЯМА ДА ИМА КЕШ ПАРА,А ЩЕ МИНАВА ВСИЧКО ПРЕЗ БАНКИТЕ ИМ И ЩЕ СЛЕДЯТ МНОГО ПОВЕЧЕ!!! ЗАЩОТО ТОВА Е ПЛАН ЗА НОВ СВЕТОВЕН РЕД!!!
  • -6
    3
    Илоч
    Това е временно , не е забрана постоянно да се забранят
  • 0
    2
    Нина
    Ама долен сайт сте dunavmost. com, как да няма обосновка. На всички стана ясно заради какво се налага да се спре пазара на живи животни само вие от сайта не разбрахте.
  • 26
    1
    daskal
    Българинът винаги е бил най-големият душманин сам за себе си! В цялата ни история никой не е бил по-зловреден за нас от самите нас. И никой с нищо не ни промени да сме такива - нито византийците, нито турците, нито руснаците, нито германците, нито Европейския съюз. Ние сами сме се преследвали, предавали, избивали, лъгали, експлоатирали. Сами себе си сме проваляли. Методично и последователно.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари