Започва серия от протести под надслов "Правосъдие без каскет"

1
В Европа вече прогледнаха за тежките дефицити на право, свобода и справедливост в България
В Европа вече прогледнаха за тежките дефицити на право, свобода и справедливост в България

В Европа вече прогледнаха за тежките дефицити на право, свобода и справедливост в България

За 18:30 часа в сряда Инициативата "Правосъдие за всеки" е организирала първия протест под наслова "Правосъдие без каскет". Демонстрацията е фокусирана върху искането за оставките на главния прокурор Иван Гешев и на Висшия съдебен съвет, както и за начало на истинска съдебна реформа.

"Започваме протести всяка сряда вечер пред Съдебната палата, като ще посетим и други областни градове, за да покажем, че няма да отстъпим от тази цел!" обявяват на страницата си във Фейсбук от Инициативата.

"В Европа вече прогледнаха за тежките дефицити на право, свобода и справедливост в България, макар и доскоро да затваряха очите си за тези факти. Сега е моментът да свършим нашата работа. За десет месеца като главен прокурор Иван Гешев показа пълната си непригодност за поста, който заема, погази грубо Конституцията, демонстрира репресивния си стил и се опита да измести съда при обявяването на присъдите, раздавайки медийно правосъдие и държейки хора в ареста с месеци без обвинителен акт. Висшият съдебен съвет пък се превърна в придатък на прокурорската воля и продължение на прокурорското сборище от резиденция "Бояна", коментират организаторите на протеста.

Те допълват, че ДПС продължава да кадрува в съдебната система, а "политиците в парламента отказват дори да обсъждат ограничаването на абсолютната и безконтролна власт на инструмента, който не подлежи на никакъв контрол".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари