Иван Гешев: Закриването на специализираното правосъдие е юридическа катастрофа

1
Главният прокурор благодари на колегите си от специализираното правосъдие за работата им от 2012 г. насам и постигнатите високи резултати
Главният прокурор благодари на колегите си от специализираното правосъдие за работата им от 2012 г. насам и постигнатите високи резултати

Закриването на специализираното правосъдие не е съдебна реформа, а юридическа катастрофа

То ще предизвика криза в областта на наказателното правораздаване, заяви пред журналисти главният прокурор Иван Гешев преди заседанието на Комисията по конституционни и правни въпроси в Народното събрание за обсъждане на внесения от Министерски съвет законопроект за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт.

Главният прокурор благодари на колегите си от специализираното правосъдие за работата им от 2012 г. насам и постигнатите високи резултати, въпреки липсата в последната година и половина на подкрепа от институциите, въпреки оказвания политически натиск и фалшификации за резултатите от тяхната работа.

„Резултатът от войната, която изпълнителната власт в лицето на МВР води с прокуратурата, е бум на престъпността и връщането ѝ на нива отпреди приемането ни в ЕС“, отбеляза главният прокурор. Той добави, че няма обяснение защо трябва да се закрива една работеща структура. Това ще доведе само до засилване на престъпността и до хаос в наказателното правораздаване за години напред.

Иван Гешев предупреди, че със закриването на специализираното правосъдие има опасност да „катастрофират“ делата срещу „тези, които вие наричате олигарси“, възможно е да бъдат вдигнати запорите на над 3 млрд. лв., наложени по искане на Антикорупционната комисия. „Това, което се случва е в интерес на мафията, на олигархията, не на българските граждани“, подчерта главният прокурор.

Специализираното правосъдие се ползва с изключителна международна подкрепа, напомни главният прокурор и посочи, че Специализираната прокуратура бе избрана за домакин на Секретариата на Постоянната конференция на прокурорите, работещи по дела за организирана престъпност, след състезание с други прокуратури.

На сайта за обществени консултации по законопроекта са качени само три становища, които са в полза на закриването на специализираното правосъдие, но е и на отрицателните становища на Специализираната прокуратура, на Апелативната специализирана прокуратура, на много неправителствени организации, отбеляза Иван Гешев. Той посочи, че това е в нарушение на препоръките, направени по Механизма за върховенството на правото във всички държави-членки на ЕС.

„Тъй като липсва каквото и да е обществено обсъждане, аз ще изпратя писмени покани до г-жа Надежда Йорданова и г-н Христо Иванов за това публично, пред медиите, пред българските граждани да видим какви са професионалните, не политическите, аргументи на едната и на другата страна и българските граждани да си изяснят къде е истината. Българската прокуратура не се страхува от такъв професионален дебат“, категоричен бе главният прокурор.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    3
    Е.М.У.
    Ако някой знае или поне да се досеща какви заплати се получават там ,не само ще го закрият ами и ще го разрушат !
  • 3
    2
    Темида
    много квич от офиса, ама много и е добре най-сетне тез хорица да стъпят на земята и и да забележат,че и други работят и живеят в тази държава, не са единствени и само за тях да има мегабюджет
  • 5
    1
    Ха ха ха
    Каскетска катастрофа! Наглец!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари