Започва годината на дракона

0
Китайската Нова година продължава от 10 февруари т.г. до 28 януари 2025
Китайската Нова година продължава от 10 февруари т.г. до 28 януари 2025

Китайската Нова година продължава от 10 февруари т.г. до 28 януари 2025

Сила, късмет, успех, достойнство и авторитет - това са някои от най-важните характеристики на дракона в източноазиатската култура. Драконът е и знакът, под който ще премине Новата година според лунния календар. Тя ще започне на 10 февруари 2024 година и ще приключи на 28 януари 2025 година.

Единственото митично животно в традиционния китайски зодиак, драконът има много специално място в него.

За разлика от европейските легенди, в които той се смята за страховито чудовище, в Азия драконите имат статут на свещени и героични същества, които могат да управляват времето.

В корейския фолклор например те са призовавани от хората с молитви за дъжд, за богат улов на риба или за безопасни пътувания в морето.

Китайските императори често са украсявали своите одежди с фини бродерии, които изобразяват дракони - не само като белег на монархическата власт, но и като символ на благоденствие, смелост и сила. Владетелят се е възприемал и като наследник, или реинкарнация на драконите.

Драконът се среща и навсякъде във всекидневието на източните култури - в дрехите, архитектурата, домашната декорация - заради желанието на хората да бъдат близо до духовната му сила и закрила.

Лунният календар метафорично приравнява времената с характера на 12 животни - плъх, бик, тигър, заек, дракон, змия, кон, коза, маймуна, петел, куче и прасе. Към техните циклично се добавят и особеностите на стихиите - земя, огън, вода, дърво, метал.

Така 2024 година съвпада в Годината на Дървения (или синия) дракон.

Комбинацията носи изобилие, подобрение и еволюция спрямо миналото - смята се, че този период е добър за начало на нещо ново и полагане на основата за дълготраен успех.

Дървото е свързвано със спокойствие, благонадеждност, растеж и развитие.

Затова и дървеният дракон не страда от прекомерната горделивост или арогантност на другите години под този знак - той преуспява от своето смирение и склонност да се вслушва в съветите на доверени хора, пише Флагман.бг.

Смята се, че Годината на Дървения дракон ще бъде добро време за лидери с визия, иноватори, и хора, способни да решават проблеми.

Тази комбинация от символи ще се повтори едва през 2084 година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари