Загиналите работници оставили 3 сирачета

0
30-годишният Атанас имал съпруга, която е бременна в деветия месец и всеки момент трябвало да роди
30-годишният Атанас имал съпруга, която е бременна в деветия месец и всеки момент трябвало да роди

Двамата работници от предприятие „Биовет“ АД в Пещера са загинали в понеделник след обяд при ремонт на съд с вместимост от 2 кубически метра, съдържащ дехалогеназа, съобщиха от пресцентъра на Областна дирекция на МВР - Пазарджик.

Инцидентът с фатален край е станал в отделение „Сталонил“, а празният съд е бил продухван с азот с цел ремонт и по първоначални данни се касае за трудова злополука. „Причината за смъртта на двамата не е взрив, пожар или обгазяване. Най-вероятно се касае за натравяне, но назначените експертизи ще кажат точно какво. Самото вещество дехалогеназа не е токсично“, съобщи комисар Иван Панайотов, директор на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, пише Труд.

На 20 март (понеделник) в 14.50 часа в Пожарната в Пазарджик е предадено съобщение от дежурния в Областната дирекция на МВР за двама загинали в цех на „Биовет“ в Пещера. На мястото на произшествието са изпратени противопожарен автомобил с 4 служители от РСПБЗН – Пещера и един химически автомобил с 3 служители от РС ПБЗН – Пазарджик, а от РИОСВ-Пазарджик са командировали специализиран автомобил с трима служители и измервателна апаратура. Извършените замервания за опасни вещества са показали, че няма опасност за живота и здравето за работещите в предприятието и за жителите на Пещера.

От кабинета на изпълнителния директор на „Биовет“ АД – Пещера съобщиха, че в момента текат процесуално-следствени действия от Окръжна прокуратура-Пазарджик и няма да коментират до приключването им как се е стигнало до инцидента.

Двамата загинали мъже са 34-годишният Мустафа Касъбов, който оставя три деца сираци, и 30-годишният Атанас Величков, чиято съпруга е бременна в деветия месец и всеки момент трябвало да роди.

И двамата имали над 6 години трудов стаж в предприятието и били с противогази с шланг по време на злополуката, твърдят техни колеги. Първи в цистерната е влязал Атанас, който започнал да вика за помощ, когато усетил, че му прилошава. Мустафа се опит да извади припадналия си колега и слязъл по стълбичка през ревизионния отвор, но не успял и също намерил смъртта си на дъното на цистерната. Тя е част от инсталацията за химичен синтез и в нея се създават химикали за производство за препарати.

Предметът на дейност на „Биовет“ АД – Пещера е производство и реализация на продукти за ветеринарната практика и селското стопанство. Това е най-голямото предприятие на Балканския полуостров от този сектор. Оборудването в завода е високо технологично и на световно ниво, продукцията му е изключително конкурентноспособна и ориентирана предимно на международните пазари. „Биовет“ предлага богат асортимент от препарати главно антибиотици и стимулатори, обезпечаващи профилактиката и лечението на селскостопански животни. Предприятието произвежда препарати за растителна защита и лекарства за хуманната медицина.

Пазарджишката прокуратура разследва двойната смърт

Окръжна прокуратура-Пазарджик разследва инцидента в завод „Биовет“ в Пещера, при който в понеделник загинаха двама работници. Образувано е досъдебно производство за причиняване на смърт поради незнание или немарливо изпълнение на занятие, като в момента то е срещу неизвестен извършител, съобщаваха от прокуратурата.

Под ръководството на Окръжна прокуратура-Пазарджик са започнали процесуално-следствени действия – извършен е оглед на местопроизшествието, разпити на свидетели, предстои се назначат химическа и съдебно-медицински експертизи.

До момента е установено, че на 20 март около 14 часа по време на работа в реактор за ензимен продукт „дехалогеназа“ в цех „Обединен производствен комплекс 4“ в завод „Биовет“ АД-Пещера са загинали двама работници – на 30 г. и на 34 г.

Източник: Труд
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари