Задава се автомобилна ценова война

0
Анализатори прогнозират, че излишъкът от автомобили на пазара ще предизвика ценова война между производителите
Анализатори прогнозират, че излишъкът от автомобили на пазара ще предизвика ценова война между производителите

Анализатори прогнозират, че излишъкът от автомобили на пазара ще предизвика ценова война между производителите

UBS изчисли, че глобалното производство на автомобили ще надхвърли продажбите с 6% тази година, оставяйки излишък от пет милиона превозни средства, които ще изискват намаляване на цените, за да се промени, съобщи Infostock.bg.

Препълнената книга с поръчки за повечето производители на автомобили означава, че цените вероятно ще останат високи през първата половина на годината, казаха анализатори от банката.

След това бавният икономически растеж и по-високите разходи за живот ще потиснат способността на потенциалните купувачи да си позволят нови автомобили, което вероятно ще удари цените, тъй като колите остават непродадени.

Производителите на автомобили вече започнаха да намаляват цените на електрическите превозни средства (EV), тъй като растящите разходи за енергия и скъпите първоначални разходи за моделите означават, че те стават все по-недостъпни.

През януари Tesla на Илон Мъск намали цените на колите си с до 8 000 паунда в Обединеното кралство, поставяйки някои от по-евтините си модели в еднаква позиция с марки като Skoda и Kia.

Междувременно цената на електромобилите втора употреба също намалява, като средната цена на употребявано електрическо превозно средство е намаляла с 13 процента през последната година до £33 060, според AutoTrader.

UBS каза, че тази тенденция сега вероятно ще премине към бензиновите и дизеловите автомобили, тъй като търсенето намалява.

Анализаторите, ръководени от Патрик Хумел, казаха в бележка до клиентите: „Като се имат предвид възходящите производствени графици, виждаме висок риск от свръхпроизводство и нарастващ ценови натиск като резултат. Ценовата война вече започна да се развива в EV пространството и очакваме да се разпространи в сегмента на двигателите с вътрешно горене.“

Производителите на луксозни автомобили, които като цяло са по-устойчиви по време на икономически спад от конкурентите си на масовия пазар, ще бъдат по-малко засегнати и производителите на семейни автомобили вероятно ще пострадат, казаха анализаторите.

Свръхпроизводството отдавна е спирачка за автомобилните компании.

Компаниите обикновено поставят цели за производство, а не за продажби, и след това очакват дилърите да пренасочат колите, които са направили. Излишните запаси означават рязко намаляване на цените, което е добре за потребителите, тъй като колите стават по-достъпни.

Търсенето обаче нарасна по време на пандемията, тъй като домакинствата избраха да шофират, вместо да използват обществения транспорт, докато блокирането и недостигът на персонал доведоха до срив на производството.

Това доведе до рекордни печалби за автомобилните компании, тъй като те успяха да таксуват повече за колите си. Собственикът на Toyota, Volkswagen, BMW, Mercedes и Vauxhall Stellantis отбеляза рекордни печалби през 2021 г. и поддържа висока възвръщаемост през 2022 г. Renault премина от загуба от 8 млрд. евро през 2020 г. до печалба от 9 млрд. евро през 2021 г.

Но тъй като доставката на компоненти бавно се нормализира, всички те бързат да запазят пазарен дял в лицето на засилената конкуренция от страна на китайските производители на автомобили.

До 30 нови марки електрически превозни средства, повечето от които китайски, се вглеждат в автомобилния пазар в Обединеното кралство, според доклад на индустрията, с който The Telegraph е запознат. Претендентите имат дизайни в по-евтиния край на пазара, подготвяйки се да продават на масовия пазар батерийни автомобили във Великобритания.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари