За какво става въпрос в историята с Маджо, СИК, Христо Иванов и Бойко Борисов

0
След скандала с Христо Иванов последваха обвинения  в "задкулисни обвързаности" между силовите структури, Борисов и Иванов
След скандала с Христо Иванов последваха обвинения в "задкулисни обвързаности" между силовите структури, Борисов и Иванов Снимка: БГНЕС

"Значи, изключил съм си телефона, защото тоя се е обадил на Маджо..."

С тези думи един от свидетелите в разследването на Антикорупционния фонд "Осемте джуджета" и бивш депутат от НДСВ – Димитър Ламбовски, се обърна към съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов в неделя, пише Свободна Европа. Това се случи по време на живо включване на политика във Фейсбук от блокадата на Орлов мост и затова той побърза да прекъсне приближилия го мъж, който искаше двамата да се снимат.

Последваха обвинения към Христо Иванов в "задкулисни обвързаности", а пък той на свой ред попита премиера Бойко Борисов за неговата "лична история с Пашата, с Маджо и със СИК".

Ако тази история ви обърква и не разбирате съвсем ясно кой кой е, кой в какво обвинява някой друг и как се разви всичко - следващите редове са за вас. Започваме от първия въпрос:

Кой е Маджо?

Маджо е прякорът на един от основателите на бившата силова групировка СИК Младен Михалев. През 90-те години бизнесът му е бил свързван с редица емблематични фигури като Румен Николов – Пашата, братята Красимир и Николай Маринови – Маргините, Венцеслав Стефанов, покойния Милчо Бонев – Бай Миле, включително и с настоящия премиер Бойко Борисов.

Още преди да бъде изяснен контекстът на репликата на Ламбовски към Иванов, тя провокира разнопосочни тълкувания и интерпретации. Още на следващата сутрин в понеделник медиите на депутата от ДПС Делян Пеевски и председателя на КРИБ Кирил Домусчиев започнаха да твърдят, че ситуацията издава връзки на Иванов с бившите силови групировки. Премиерът Борисов не коментира конкретно, но обърна внимание на "гузната физиономия" на съпредседателя на "Демократична България".

Самият Христо Иванов обясни реакцията си с факта, че заговорилият го мъж наскоро е отправил сериозни твърдения за корупционна схема с участието на Специализираната прокуратура и може да е изложен на риск. Затова и побързал да го предупреди, че думите му се излъчват директно във Фейсбук.

Димитър Ламбовски от своя страна заяви, че е искал да обсъди с Иванов опити да бъде спрян да свидетелства по международно разследване срещу високопоставен български политик, но премълва името му. Накрая от поредно изказване на Иванов по темата стана ясно, че става въпрос за бившия изпълнителен директор на Българската банка за развитие (ББР) и ексдепутат от ГЕРБ Стоян Мавродиев.

Първите реакции

Появата на Ламбовски в живото включване на съпредседателя на "Демократична България" предизвика първи реакции в социалните мрежи още в късните часове в неделя. Първи въпроси към Иванов по този повод отправи протестният активист Кирил Радев, а малко след това те бяха споделени от карикатуриста на в. "Сега" Христо Комарницки.

Иванов отговори почти веднага в личния си профил във Фейсбук, заявявайки, че наскоро се е запознал с Ламбовски на протестите по повод участието му в разследването "Осемте джуджета".

"Прекъснах го, защото не смятам, че моите лайфове трябва да се превръщат в платформа за разпространение на подобни сюжети. Разбирам, че ако свидетел по "Осемте джудета" казва, че си е изключил телефона, защото някой е разговарял с Маджо, това представлява интерес, но лично аз нямам никаква представа коя мутра с коя друга мутра е разговаряла. Това е всичко, което аз мога да кажа по темата", написа политикът малко след полунощ срещу понеделник.

Няколко часа по-късно частта от живото му включване от Орлов мост, в която се появява Ламбовски, вече беше изрязана и разпространена от "Монитор" на Делян Пеевски. Иванов беше наречен "Пинокио", "който не само няма проблем със задкулисните обвързаности, а сам е окован с такива и иска те да си стоят на тъмно и тихо". Този тон беше възприет и от таблоидни сайтове като "ПИК".

Междувременно самият Иванов направи няколко изявления, в които обясни, че е прекъснал Ламбовски със съзнанието, че той може да е заплашен и това, което каже без да знае, че в този момент е излъчван на живо във Фейсбук, може да го постави допълнително в риск.

"Това, което за мен беше тема, е до каква степен е гарантирана неговата сигурност при твърденията, които прави. И когато вчера той се приближи и почна да говори, че си е спрял телефона и че някой е звънял, моята реакция беше мотивирана от това, че вероятно продължаваме разговора за това, че може би е станал обект на някакви заплахи и се притесних, че, без да си дава сметка, че е в ефир, ще се изложи на риск", заяви бившият правосъден министър в интервю пред Свободна Европа, добавяйки, че не знае кой е звънял на Маджо.

Иванов нееднократно декларира, че не познава и никога не е разговарял с Младен Михалев, отбелязвайки, че се движи без охрана и всеки може да се приближи и да говори с него на улицата.

"Очаквам да се появи някой тази вечер и да каже нещо, свързано с Чингис Хан и да трябва да се обяснявам и за това. При положение, че цяла България знае, че Бойко Борисов има дебели корени със СИК, Маджо и Пашата, опитът на пропагандата на ГЕРБ да ни бъде пришита някаква връзка с човек, когото не познавам и с когото нямам общо, е просто пропаганден начин да бъда оклепан", каза по-късно в понеделник пред бТВ Иванов.

Обяснението на Ламбовски

В същото време Ламбовски обясни пред телевизията, че преди около две седмици е говорил с Христо Иванов по повод случаи на отнемане на частни бизнеси и злоупотреба с обществени ресурси: "За да се хвърли светлина по случай, по който в момента тече разследване в три юрисдикции – става дума за високопоставен български политик, който доскоро е бил на най-високо ниво в държавната администрация."

"СИК-аджия никога не съм бил, бил съм 5 години в Управителния съвет на Първа източна международна банка, бил съм председател на Съвета на директорите на "Славия" […] Познавам г-н Михалев и съжалявам, че името му се намесва в този случай – за последен път съм го виждал преди повече от година, познаваме се от средата на 90-те. […] Предполагам, че разчитайки на това, че сме в добри отношения и се познаваме от много години, може би по този начин (споменатият само като "тоя" – б.а.) е предполагал, че ще се проведе разговор с мен с цел под една или друга форма да не дам съответните показания", допълни контекста Ламбовски пред бТВ.

Христо Иванов обяви, че оттук нататък започва във всяко свое живо включване да задава въпроси на Борисов за миналото му в СИК.

Малко по-късно в понеделник Иванов все пак разкри, че човекът, за когото бившият депутат от НДСВ твърди, че е звънял на Маджо, всъщност е Стоян Мавродиев. Ден по-късно съпредседателят на "Демократична България" обяви, че оттук нататък започва във всяко свое живо включване да задава въпроси на Борисов за миналото му в СИК.

"Кога Борисов ще излезе и ще разкаже конкретно и детайлно за своите бизнес връзки и своята лична история с Пашата, с Маджо и със СИК? Кога прокуратурата ще се заеме с тази история? В Търговския регистър ти (Борисов – б.а.) си ортак с тези хора, които се опитваш да ми пришиеш. Цяла Варна знае, че пристанище Варна се превръща в зона за забавление и, че лъвският пай от това отива за Маджо и СИК, и за Пашата – приятелчетата на Бойко. Ако ние получим властта, ние ще ревизираме това. Гарантирам лично. И сега да попитам: Бойко, ти можеш ли да го кажеш това?"

Включването на Борисов

Обръщението на Иванов към премиера беше провокирано от живо включване от "джипката" по новостроящата се магистрала "Европа", в което Борисов обсъждаше темата с зам.-министъра на регионалното развитие Николай Нанков.

"Не ги коментирай Нанков поименно, защото това за тях е комплимент. Аз на един мой министър бивш (Христо Иванов е правосъден министър малко повече от година във второто правителство на Борисов - б.а.), само като му видях гузната физиономия, уплашена, и как вика "бягай, бягай, бягай"... Той знае какво прави много добре. Двуличието ще ги плесне със страшна сила. Всичко рано или късно излиза наяве. Ама такова оправдаване, бягане... Той само да се погледне, защото аз му го препратих. Тази физиономия казва всичко, оправданията са ненужни. Гузната физиономия не можеш да я оправдаеш и всички видяха", заяви във вторник премиерът, на което Нанков отбеляза, че Иванов си е сменил версията за репликата на Ламбовски шест пъти.

Борисов засега запазва мълчание за личните си контакти с хората, известни като бивши босове от СИК.

С изключение на този коментар обаче Борисов засега запазва мълчание за личните си контакти с хората, известни като бивши босове от СИК, въпреки множеството снимки и официални съдружия, които ги свързват в миналото.

През 90-те години премиерът официално участва заедно с Румен Николов – Пашата и бившия съветник в ДАНС Алексей Петров във фирма "Будоинвест" ООД. От своя страна Николов е имал общ бизнес с Младен Михалев – Маджо, което той призна през 2009 г. пред Софийския градски съд, който разглеждаше делото срещу братята Красимир и Николай Маринови - Маргините. Година по-късно МВР обяви, че Маджо, Големия Маргин и покойните Поли Пантев и Иво Карамански са работили в структурите на вътрешното министерство, също както и Борисов преди да влезе в охранителния бизнес в началото на 90-те.

Прякорът на Младен Михалев неведнъж е споменаван и от настоящия коалиционен партньор на ГЕРБ – лидерът на НФСБ и съпредседател на "Обединени патриоти" Валери Симеонов. През последните години той на няколко пъти е споменавал, че хора като Маджо и Маргините "клатят държавата през туризма", печелейки ключови концесии по Черноморието. Бойко Борисов никога не е коментирал в подробности отношенията си с всички тези оцелели по време на Прехода представители на СИК.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари