Явор Божанков за санкциите към Русия: Ако работеха, нямаше да има война

1
Преди да излезем с копието, трябва да помислим за последствията, заяви Божанков
Преди да излезем с копието, трябва да помислим за последствията, заяви Божанков Снимка: bTV

Няма съмнение, че ще платим висока цена, нито че ни чакат трудни времена, защото и Русия, и Украйна са важен партньор по отношение на редица суровини - като започнем от енергетиката, газта, ядреното гориво, туризма минем през жито слънчоглед желязна руда“, отбеляза в предаването „Тази неделя“ по bTV Явор Божанков от БСП.

Няма спор, че не само България, но и целият свят ще пострадат от войната в Украйна. България ще бъде по-засегната, защото тя е много по-тясно свързана и в годините назад не е диверсифицирала енергоизточниците си. Отделно хуманитарната криза ще ни засегне също, а нашата социална система е крехка“, посочи Божанков.

Според него правителство в момента работи за обезпечаване на сигурност на енергийните доставки, за алтернативни източници на енергия, за осигуряване на държавния резерв, който се попълва изключително интензивно. „Оказва се, в годините назад всички тези системи са били занемарени на ръба на оцеляването и в момента ние просто трябва да ги поправим, а някои ги създаваме отново“, каза Божанков.

Той подчерта, че позицията на БСП по отношение на санкциите към Русия е по-балансирана, по-различна, от тази на други политически сили.

Ако санкциите работеха и бяха ефективен инструмент, нямаше да стигнем до война. Близо десетилетие се налагат санкции. Трябва да мислим как всяка една санкция би се отразила на България“, смята той.

Преди да излезем с копието и да обявим война на САЩ, на Русия или на целия свят, трябва първо да помислим какви ще са последствията за нашата икономика, нашата авиация и за нашата социална система“, призова Божанков.

По думите му един от рисковете в момента у нас е поляризацията на обществото и крайното противопоставяне.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари