Янка Такева: Ще настояваме за 2010 лева заплата за млад учител

0
Има недостиг на преподаватели, защото няма разработена стратегия за кадровото обезпечаване на системата, каза Такева
Има недостиг на преподаватели, защото няма разработена стратегия за кадровото обезпечаване на системата, каза Такева Снимка: БТА / архив

Има недостиг на преподаватели, защото няма разработена стратегия за кадровото обезпечаване на системата, каза Такева

Когато започна съвещанието на работната група, се води от двама съветници на министър Цоков. Тогава аз реагирах, всичко е записано в протокола. След това бях подкрепена от Деян Колев. Към края на срещата остро реагира и Диян Стаматов. След моята реакция всичко беше изтрито от сайтовете на двамата съветници. От тогава не сме провеждали заседания. Разговарях с проф. Цоков, който каза, че няма да допусне такова нещо. Така председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева коментира в студиото на "Денят ON AIR" излязлата информация за възможността българският език да се изучава в училищата като чужд език от учениците, за които не е майчин.

По думите на Такева сега на дневен ред трябва да бъде стандартът за изучаване на българския език и да се променят терминологии, които не са професионално разписани.

"Имам обещанието на проф. Цоков, че на следващия отраслов съвет ще отворим стандарта за изучаване на български език, за да оправим някои неща. В програмата на правителството в частта за средното и висшето образование е записано, че крайният срок е месец ноември 2024 г. В програмата са разписани сроковете", уточни председателят на Синдиката на българските учители в ефира на Bulgaria ON AIR.

В МОН има пет работни групи и всички те се ръководят от съветниците на министър Цоков, а не от директори или началници на отдели, изтъкна гостът.

"Сложни са нещата по организацията. В една работна група да участват 40 човека и 70 човека - никъде го няма по света. Винаги се работи в малка група. Имахме разговор, в който се намеси и председателят на КНСБ Пламен Димитров, който каза, че за два часа не можем да изслушаме четирима-петима, камо ли 70 човека. Една голяма част от тези членове изпращат в писмена форма техните предложения. Дано всичко това мине през Съвета, в който ние, социалните партньори, трябва да си кажем последната дума", обясни Такева.

Според нея всяка година има недостиг на преподаватели, защото няма разработена стратегия за кадровото обезпечаване на системата.

"Колегите, които се пенсионират, отново заемат местата си и за да може да има учители, и за да стартира учебната година. Колкото и усилия да се правят за увеличаване на заплатите на учителите - 1709 лв. са крайно недостатъчни. Нетната заплата на един млад колега е 1450 лв. Основният фактор не е само работната заплата. Скоро ще излезе едно изследване за насилието върху учителите. С 25% са се увеличили всичките негативни последици. МОН направи това изследване, трябва в скоро да го обяви. С 35% се е увеличило и насилието върху учениците", обяви председателят на Синдиката на българските учители.

Такева обяви, че в Бюджет 2024 ще настоява началната работна заплата на млад учител да бъде 2010 лв.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    4
    Смях в залата
    Невъзможно е млад учител, за първи път тръгващ по тази пътека да е със стартова заплата 2000 лв, след като толкова не взема и учител със 30-40 годишен стаж. Младите учители вземат между 900 - 1200 лв. Старшите между 1700 - 1800 лв с данъците. Не знам, защо институциите все се целят да увеличават заплатата. Какво печеля от 2000 лв заплата, като по цял ден ще се занимавам с глупости, ще ме целят с химикали, ще ми ядат дюнери, час по биология ще стане час по музика. Първо оправете средата. Дайте власт на учителите, а не в университета първото изречение в учебника по педагогика да е "Не говорете на децата на номера ( "първи номер да стане" и т.н. ), че щяло в бъдеще да им повлияе депресиращо и подтискащо. Не знам, защо образованието е да се увеличават заплати на учители и да се дава властта на учениците да командват. Средата оправете. Съблазняващи заплати за тези, които не са станали учители. Като станат, след седмица ще напуснат.
  • 2
    3
    Indianec v BG
    То не е училище, а някакъв Дзверилник. Половината от заплатата е за лечение на психотравми. Хау!
  • 1
    2
    До Ха ха
    Ела в градината и сам си гледай детето, нагляр, за да разбереш какво е учителска професия.
  • 9
    1
    Хаха
    Нагли наглиии
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари