Янка Такева очаква минималната начална заплата на учител у нас да достигне 1900 лева

5
Такева обясни, че в големите градове за едно учителско място се борят между 20 и 40 кандидати
Такева обясни, че в големите градове за едно учителско място се борят между 20 и 40 кандидати Снимка: NOVA / стоп кадър

В Русе Такева ще участва в среща, организирана от Сдружението на директорите на средното образование у нас​

Около 1900 лева се очаква да достигне минималната начална заплата на учител у нас. За целта в проектобюджета на държавата за тази година са договорени 400 млн. лева. Това съобщи в Русе председателят на Синдиката на българските учители (СБУ) към КНСБ Янка Такева, предаде БТА.

Тя обясни, че се очаква законът за бюджета за тази година да бъде приет в края на месец май, а увеличението на работните заплати ще влезе в сила със стара дата - от 1 януари тази година.

"Сега ни остава да договорим и другите средства - за увеличаване на транспортните разходи, за стипендиите на учениците, за издръжката на училищата. Искаме 1,3 млрд. лева повече в бюджета за 2023-а година за образование спрямо бюджета през миналата година", каза Такева.

По думите ѝ в последните три години има голям интерес към учителската професия, за което спомага добрата материално-техническа и дидактическа база в училище, екипната работа, както и мотивацията за трудовото възнаграждение.

Такева обясни, че в големите градове за едно учителско място се борят между 20 и 40 кандидати. Все още има недостиг на учители по математика, по информационни технологии и по чужди езици.

Тя каза още, че през тази учебна година в България са били назначени 4200 млади учители. По думите ѝ в последните две-три години не са закривани училища в България.

В Русе Такева ще участва в среща, организирана от Сдружението на директорите на средното образование у нас, както и в подписването на Колективен трудов договор между Синдиката на българските учители, кметът на Русе Пенчо Милков и социални партньори.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    6
    В.П.
    Баба Янка е най нахалното същество в България ! Как не ги е срам българските учители от тая изветряла псевдоучителка, (носила е дневника само 3 години) ! Сама кукувица, с дъщеря в САЩ и е на заплата в СБУ от 1987 година ! А за възрастта и прическата ала Мирей Матйо оставам на читателите .
  • 1
    5
    И от къде
    ще събере бюджета пари за такива заплати на баби като тая, след като само малките фирмички плащат данъци?!?
  • 8
    4
    Възмутен
    Направо съм възмутен от наглостта на тази баба, както и на даскалите. Като махнем 1 % или 1,5 % от българските деца, които са умни и образовани, печелят олимпиади, конкурси и се развиват, останалите 99 % от учениците са малограмотни. Даскалите или не искат да ги учат, защо да си създават излишен труд, или не могат да ги научат. Нека не забравяме кой завършваше педагогика или учеше в учителските специалности. Тези, които не ги приемаха никъде другаде. Отделно училището не смее да изгони нито един ученик, защото така губи съответната субсидия за него. Повече от наглост е да искаш и да очакваш повече от средната заплата за страната. Повече от лекарите, повече от редица други професии. Имам предвид професии, за които задължително се изисква магистърска степен. Професии към които много хора имат високи очаквания. Срамота е госпожо Такева, вземете се покрийте някъде и повече не наглейте така.
  • 17
    3
    Това
    Изкопаемо пак изпълзя отнякъде, не му ли е време да се оттегли?!
  • 22
    2
    88 до 1
    Тя сигурно е пенсионирана, но още е на хранилката
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари