VW инвестира в заводa си в Словакия, вместо да строи нов в Турция или България

0
Германският концерн ще изгради нова поточна линия и нов сервиз за ремонти като част от разширяването на производствения капацитет, което ще струва близо 1 млрд. евро
Германският концерн ще изгради нова поточна линия и нов сервиз за ремонти като част от разширяването на производствения капацитет, което ще струва близо 1 млрд. евро Снимка: Vladimir Weiss/Bloomberg News

Германският концерн Volkswagen Group (VW) ще инвестира значителна сума в своя завод в Братислава, Словакия, вместо да отвори нова фабрика в Турция, заяви изпълнителният директор на най-големия автомобилен производител в света по размер на продажбите Херберт Дийс, цитиран от Investor.bg

VW преразгледа изискванията си за капацитет заради пандемията от коронавирус и реши, че в момента не се нуждае от допълнителен завод, посочи Дийс в интервю, цитиран от Automotive News Europe. 

Заводът в Братислава сглобява SUV моделите Volkswagen Touareg, Audi Q7, Audi Q8 и Porsche Cayenne, заедно с по-малкиде VW Up, Skoda Citigo и Seat Mii. Купетата за SUV Bentley Bentayga също се произвеждат във фабриката и се доставят до завода на марката в Крю, Англия.

Германският концерн ще изгради нова поточна линия и нов сервиз за ремонти като част от разширяването на производствения капацитет, което ще струва близо 1 млрд. евро.

По-рано VW планираше да открие завод близо до Измир, Турция, където да изгражда следващото поколение VW Passat и модела Skoda Superb, започвайки през 2022 г., с максимален годишен производствен капацитет от 300 хил. автомобила. Според новото решение двата модела ще бъдат произвеждани в Словакия.

Дийс заяви, че решението да се изостави плана за изграждане на фабрика в Турция ще повлияе на продажбите на концерна във въпросната страна.

„Недостатъкът е, че не можем да развием по-добре пазара в Турция чрез фабрика“, изтъква ръководителят на германската компания.

Припомняме, че през 2019 г. идеята за завод в Турция почти пропадна, след като Анкара започна военна офанзива в Северна Сирия. Нарастващите критики от страна на европейските и на американските политици спрямо Турция увеличиха шансовете VW да избере България като страна, в която да построи новата фабрика.

Страната ни предложи на VW голяма индустриална зона извън София, близо до летището. Премиерът Бойко Борисов обеща на германския концерн да покаже, че ще бъде „най-лоялният партньор на най-големия автомобилен гигант в света". Премиерът се позова на добрите условия за германските инвеститори и много ниските данъци.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари