Кметът на Русе: "Практикер" и "Технополис" изграждат ритейл парк, втори такъв се подготвя от друг инвеститор

2
"Кметуването означава не просто да се полага асфалт, а да има отражение върху обществото", каза Пенчо Милков
"Кметуването означава не просто да се полага асфалт, а да има отражение върху обществото", каза Пенчо Милков Снимка: Надежда Чипева / Капитал

Кметът на Община Русе Пенчо Милков очаква ръст на инвестициите в региона

Интервю на Сирма Пенкова за Капитал

Какво наследство ви остави бившият кмет на Русе от ГЕРБ Пламен Стоилов?

В общината и в държавата трябва да има приемственост. Добрите неща, които моят предшественик остави в града, бяха започнатите проекти. Не прекратих предварително сключени договори, но наложих строг контрол над изпълнението им.

Един от най-големите проекти, свързани с изграждането на кея, имаше забавяне от осем месеца, когато встъпих в длъжност. Ние успяхме да го завършим в срок.

Лошото е, че в продължение на осем години при управлението на Русе от представители на ГЕРБ градът беше недофинансиран. Русе не успя да привлече големи държавни проекти.

Друга критика към тях е, че европейските средства се дават просто за да има нова алея и колче, а не за да се повишава стандартът на живот. Масово големите поръчки се изпълняват от фирми, които не са русенски. Трябва да подтикваме местните бизнеси да участват в процедурите. В Русе средната заплата е по-ниска от средната за страната, което е много лошо.

Какво променихте в начина на управление на града, след като станахте кмет?

Нито един от заместник-кметовете, които назначих, не е политическо лице. Всички са специалисти в различни сфери. Когато пускаме процедура за изпълнение на проект в града, заместник-кметът възложител се свърза с фирми в Русе и ги информира, че могат да участват. Ние не можем да определим кой ще бъде изпълнител, но можем да подтикнем местни фирми поне да опитат.

Например при обществената поръчка за пръскане за комари години наред участва само една фирма и изпълнява поръчката на цена 1.90 лв. за декар. Тази година участваха пет фирми и пак спечели същата, но за цена 0.82 лв. на декар.

Община Русе промени изцяло отношението към гражданите. Направихме нов сайт. Комуникацията е максимално улеснена - през мейл, телефон, на място на гише или през системата за запитвания. Всеки може с един клик да пусне сигнал към общината и да проверява статуса му. Отделно кметът има всяка седмица приемна за граждани.

Как се отрази ковид кризата на жителите на града?

Първата вълна миналата пролет Русе посрещна организирано. Тогава липсваха конкретни указания от държавата, но въпреки това се справихме много добре и общината въведе сериозни мерки. Разширихме общинското финансиране, намерихме държавно финансиране и дарители. Служители от общината пазаруваха и изпълняваха доставки до домовете на възрастни или карантинирани хора, или такива, които просто имат нужда от помощ.

Обособихме телефон, на който всеки можеше да получи достоверна информация за ситуацията. Купихме девет нови машини за почистване и дезинфекция на града, с които се мият улиците, дори и с препарат.

Есенната криза обаче беше опустошителна в Русе. Лекарите в Специализираната болница за активно лечение за пневмо-фтизиатрични заболявания "Д-р Димитър Граматиков" (Тубдиспансера) бяха изнемощели. Само трима лекари не се заразиха през есента, когато пред болницата чакаха десетки хора. Д-р Колев от болницата почина от вируса. Втората вълна беше толкова опустошителна, че имахме проблем дори с погребенията заради многото смъртни случаи.

Как помогна общината на бизнесите в града?

Освободихме от наеми затворените бизнеси, които се помещават в общинска собственост, а на много затруднени бизнеси намалихме наемите, също и на засегнатите, които не бяха затворени от Министерството на здравеопазването.

Първия месец на кризата имахме 27% по-малко приходи от тези, които трябваше да реализираме. Лошото беше, че на общините не се осигуриха своевременно средства.

Как оценявате качеството на въздуха в града?

Русе има проблем с фините прахови частици, както и с нерегламентираните изпускания на органични замърсители от промишлени предприятия на територията на града, които са и източници на неприятни миризми.

А какви мерки предприемате?

На първо място, за да се реши даден проблем, трябва да се осветли. Осигурихме три нови постоянно действащи станции за измерване на качеството на въздуха и ремонтирахме четвърта такава. Пристигна и пета станция от Белене, за която сме отделили средства от бюджета, за да се оборудва с най-новата техника за отчитане на замърсителите.

Шеста мобилна станция, която е най-модерната в страната, пристига от София и 56 дни в годината ще измерва въздуха в Русе.

Едно от големите промишлени предприятия в града, което разширява производствената си дейност, скоро ще обяви, че ще купи три нови станции.

Проблемът е, че нямаме станции, с които да измерим органичните съединения. Освен това в законодателството липсват норми за някои от химичните съединения. За други нормата се изчислява на час, показателите се осредняват и не дават реална информация.

Сложихме камери да заснемат заводите дали има нерегламентирано изпускане през нощта. Понякога се вижда как вечер пускат реверсивно вентилаторите за около 30 секунди и излиза дим, който обаче не може да се замери от станциите, защото нормата им е за час.

Правим публични всички обсъждания, когато някое предприятие иска да изгражда съмнителна дейност. Основахме временна комисия за качеството на въздуха, съставена от специалисти и професори към Общинския съвет - Русе.

Дирекция "Екология и транспорт" има нов директор в лицето на проф. Любомир Владимиров.

Мием интензивно улиците с нови машини и препарат.

Имаме добра координация с РИОСВ - Русе, и правим съвместни проверки.

Какъв бюджет отделя общината за справяне с проблема?

Миналата година бяхме предвидили 150 хил. лв. за 2021 г. за справяне със замърсяването на въздуха. С община Белене направихме споразумение за период от две години срещу 2 хил. лв. на месец да наемаме тяхната станция, вместо да купуваме нова. С останалите пари от бюджета ще я оборудваме, за да можем да замерим всички органични замърсители. Данните ще качваме онлайн на страницата на общината и на РИОСВ - Русе. Останалите показатели се показват на екрани до общината в реално време.

Изпратихте писма до представителите от Русе в 46-ото НС, в които изброявате основните теми, по които ги призовавате да работят заедно в полза на града. Какви са очакванията виза действие предвид нестабилната на този етап централна власт?

Нашата работа е да предлагаме работещи решения, каквато и да е политическата сила.

Корабостроителницата в Русе е затворена през 2017 г. като обезпечение към КТБ. Сега тя се продава само за 15 млн. евро от синдик и всеки може да си я купи. За мен държавата трябва да я придобие и или да произвежда кораби, или да намери стратегически инвеститор.

Мостът при Русе също е абсолютно задължителен и трябва да постигнем междудържавно споразумение. В разговори с президента Румен Радев, който проведе среща с президентите на Австрия и Румъния неслучайно в Русе, имам уверението, че такива въпроси ще се поставят пред съседката ни.

Правим опити за подновяването на гражданските полети на летище Русе. Имам разговори с авиокомпания, която е купила три 72-местни самолета и иска да възстанови полетите от София до Русе. Така русенци ще пътуват вместо за 4 часа и половина с автобус за 35 минути със самолет.

Миналата година бяхме предвидили 150 хил. лв. за 2021 г. за справяне със замърсяването на въздуха.

Скоро общината, индустриалната зона в града и "Тракия икономическа зона" подписахте меморандум за изграждане на нов индустриален парк в Русе. Очаквате ли нови инвестиции в града?

"Тракия икономическа зона" е модел на поведение и на работа. Те са постигнали неща, които за мен са цел. Държавата трябва да планира равномерно по региони икономическото развитие и да има готови зони, където да се насочват инвестиции.

Въпреки миналогодишния спад очакваме ръст на инвестициите през 2021 г. Има италиански инвестиции в Тутракан и Русе. Собствениците на "Булмаркет" изграждат високотехнологичен парк в града за производство на машини.

Собствениците на "Практикер" и "Технополис" изграждат ритейл парк и имам информация, че втори такъв се подготвя от друг инвеститор.

Как според вас могат да се задържат младите в Русе?

Не може да задържиш хората само с високи заплати. Ако хората не обичат държавата си, ще отидат в друга подредена страна за същите пари. А тук ще дойдат чужденци, за които заплатите са високи.

Според мен в резултат от корона кризата в Източна Европа ще се засили производството, което преди това е било изнесено в Китай. Затова ще ни трябва работна ръка. Любовта и отговорността към родината е това, което те превръща в българин и те кара да се чувстваш задължен и отговорен към родното си място.

За нас подпомагането на семейството е много важно и затова работим в тази насока, като сме осигурили общински средства за второ, трето дете и близнаци. Също и активно облагородяваме детските градини и яслите. Планирали сме и ремонти на околоблоковите пространства.

Съвременната форма на патриотизъм е да загърбиш възможността да работиш в чужбина. Дори да си се обучавал в чужбина, да се върнеш да работиш в България.

Публичното управление трябва да има обществени измерения. Кметуването означава не просто да се полага асфалт, а да има отражение върху обществото. Хората да бъдат по-малко агресивни, по-задружни, по-привързани към местната общност, обичащи града.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари