Всички заливи под КТМ бяха на 100% пълни със жълта пяна

0
Ръст на заболяванията заради замърсяване на въздуха в Русе
Ръст на заболяванията заради замърсяване на въздуха в Русе Видео: БНТ Русе

През последните 2 години се наблюдава ръст на заболяванията на дихателната система сред населението на Русенска община, отчетоха днес от Регионалната здравна инспекция. Повишението е най-голямо сред жителите на град Мартен. Той се намира до една от промишлените зони в Русе и хората са притеснени, че предприятията там замърсяват и въздуха, и водата, предаде БНТ Русе.

На срещата, свикана от областния управител, предприятията, работещи на територията на бившия Комбинат за тежко машиностроене, отчетоха, че се работи по създаването на обща канализационна система за отпадните води. Една от фирмите заяви, че междувременно са монтирали филтри, а друга, че очакват да получат разрешение за заустване на промишлените води. Хората от Мартен обаче бяха притеснени, че и въздухът, и река Дунав междувременно продължават да се замърсяват. Както това е станало на 25 октомври.

„Всички заливи под КТМ бяха на 100% пълни със слой жълта пяна – 5 см”, обясни един от представителите на инициативния комитет Недялко Попов.

От екоинспекцията са проверили сигнала и са съставили акт за установено административно нарушение. Друг проблем според хората е, че фирма “Полисан” продължава да разширява производствените си мощности, въпреки че за част от тази дейност няма разрешение. По предложение на Инициативния комитет областният управител на Русе се ангажира да сформира комисия, която да провери на място дали това наистина е така.

Източник: БНТ Русе
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари