Врабчетата изчезват от България!

0
Популациите на врабчета у нас драстично намаляват
Популациите на врабчета у нас драстично намаляват

Популациите на врабчета у нас драстично намаляват.

През последните години малките птички в градовете са все по-голяма рядкост и числеността им се топи бързо. През последните години малките птички в градовете са все по-голяма рядкост и числеността им се топи бързо, съобщава "Труд".

Големите населени места се оказват все по-непоносима среда за врабчетата - сред основните причини са намаляващите зелени площи, липсата на места за гнездене и замърсяванията.„Средата се променя и това пречи на живота им. Зелените площи намаляват, а тези, които остават са предимно с идеално окосен райграс, обработват се препарати и това убива насекомите. Врабчетата се хранят с тях в размножителния период и намирането на храна става все по-трудно“, обясни експертът Светослав Спасов.

Той допълни, че заради ремонтираните фасади на сградите стават все по-малко местата за гнездене като пукнатини и дупки.

Птиците патриоти, които не мигрират, все по-трудно намират семена и друга храна през зимата. Полските врабчета, които обитават селата, също драстично намаляват заради масовото им обезлюдяване.

„Където няма хора, няма кокошки и други домашни животни, няма и храна за врабчетата. Освен това опустяващите места се населяват с хищници и врабчетата изчезват“, обясни още експертът. По думите му врабчетата са индикатор за състоянието на средата, в която живеем, и намаляването им е показателно, че тя става все по-лоша.

Източник: Вестник Труд
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Момченце слушайки опера се обръща към майка си:
- Ако викаме така, нас в детската градина ни наказват.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари