Врабчетата в Русе изчезват

0
Врабчетата са сред уязвимите видове, които изчезват
Врабчетата са сред уязвимите видове, които изчезват Снимка: БГНЕС

Увеличава се популацията на гларусите и гълъбите

Над 430 вида птици се наблюдават в България, в цяла Европа има около 900. Това каза в ефира на Дарик Радио Страхил Пеев - биолог по образование и любител орнитолог. В Русе и околностите на града той прави безплатни разходки за деца и възрастни, по време на които те наблюдават различни видове птици.

Тази година русенци отново се включиха в Световния ден за наблюдение на птици в рамките на 24 часа, който се организира през октомври. Край русенското село Сандрово са засечени уникални видове, разказа Страхил Пеев. В цяла България за един ден са описани 234 вида, с което страната ни се нарежда на четвърто място в Европа.

По думите на орнитолога има редица уязвими видове, които изчезват. Това са врабчетата и чучулигите, например. При други видове се отчита увеличение на популацията. За Русе това са гларусите и гривякът, който е най-едрият гълъб на Стария континент. 

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    10
    русенец до 9
    Личи си, че този жалкар му е празна кумунярската кратуна. От къде да знае, че лешоядите не припарват в градовете, а освен това се хранят само с неживи животни.
  • 2
    9
    Sтанко
    Сащническият ТЪП рушлямски трол сега пък започнал да спами под псевдоним "Гост", само дето плеска едни и същи слабоумия и е лесен за разпознаване. Слава на братска Украйна, а рушлямските тролчета ДГД под вода докато изсъхне! Пхахахахаха
  • -1
    8
    Гост
    Бизнес; субсидии; евраци; пестициди; унищожени полупации; изчезнали видове...... Дори и хората да изчезнат, важното е бизнесът да угодничи на новите ни либерални приятели. Доларите са по-сладки от рублите, нали така, уважаеми ойролибералистични продажници?
  • -2
    7
    Гост
    А прави ли впечатление, дали не са се навъдили много лешояди напоследък?
  • -4
    6
    daskal
    Плащат ви $, за да си смените пола и пак не го правите, защото хем сте платени с $ от агресора сащ, хем знаете, че сащ е агресор!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари