Военното обучение отново влезе в руските училища

1
Тийнейджъри в камуфлажни униформи стрелят с оръжия и оказват първа помощ
Тийнейджъри в камуфлажни униформи стрелят с оръжия и оказват първа помощ

Тийнейджъри в камуфлажни униформи стрелят с оръжия и оказват първа помощ

В руските училища отново се провежда военно обучение след нахлуването на Русия в Украйна, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. То стана част от учебната програма за първи път в пост-съветската епоха, след като беше отпаднало от нея.

В южния град Владикавказ този месец тийнейджъри в камуфлажни униформи се редуваха да стрелят с оръжия и се упражняваха в оказване на първа помощ под наблюдението на инструктори.

"По-лесно е да се стреля с пистолет. А с автомат е по-трудно да се прицелиш", каза 14-годишният Давид, слабичко момче с черна коса и очила. Той смята, че тренировките с огнестрелно оръжие "ще улеснят живота му" в бъдеще.

Военната служба е задължителна за младите мъже в Русия, която води война срещу Украйна вече трета година.

Сергей Меняйло, пенсиониран вицеадмирал, който сега е лидер на руския регион Северна Осетия, спомена конфликта в изказването си пред младежите, като им каза, че обучението ще им помогне "да изпълнят военния си дълг в екип", ако един ден им се наложи да се бият.

В края на 2022 г. Министерството на образованието издаде постановление, с което въведе базово военно обучение в учебната програма като част от предмет, наречен "основи на безопасността на живота". Критиците виждат в това част от нарастващата милитаризация на руското общество от началото на войната.

Борис Кантемиров, местен ръководител на доброволческа организация, която подкрепя въоръжените сили, заяви, че обучението предоставя умения, от които би имал нужда всеки войник.

"Всеки трябва да умее да спасява човешки живот, да борави с оръжие и да е физически здрав", каза той пред Ройтерс на фона на изстрели от полигона.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Марче, как кръстихте малката?
- Алое.
- На кого ма?
- На баба си Вера!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари