Вложителите в КТБ ще имат достъп до парите си в края на ноември

0
Причината е удължаването на специалния надзор над финансовата институция от Българска народна банка
Причината е удължаването на специалния надзор над финансовата институция от Българска народна банка Видео: TV7

БНБ много по-рано трябваше да потърси акционерите и инвеститори, които да оздравят банката.

Вложителите в Корпоративна търговска банка (КТБ) няма да получат достъп до средствата си преди края на ноември. Причината е удължаването на специалния надзор над финансовата институция от Българска народна банка (БНБ). Тогава ще стане ясно дали КТБ ще бъде оздравена или обявена в несъстоятелност.

БНБ много по-рано трябваше да потърси акционерите и инвеститори, които да оздравят банката, но това все още е възможно, смята финансистът Валери Димитров. Той обаче е скептичен, че спасяването на банката е по силите само на сегашните акционери.

Колко точно е дупката в КТБ ще стане ясно на 20 октомври, когато трябва да приключи одитът. Ако недостигът на капитал в банката е по-голям от сумата на депозитите и активите й, по закон БНБ е длъжна да я обяви в несъстоятелност. Но това погрешно се приема за ликвидация, уточнява финансистът. Решението според Валери Димитров е незабавната покупка на банката с отнет лиценз от друга банка или от лице, което ще получи лиценз от БНБ специално, за да закупи фалиралата банка като предприятие, като бизнес, с редуцирани активи и пасиви.

Междувременно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също призова за незабавно отваряне на банката.

Искри прехвърчаха и между един от вложителите в КТБ – Вежди Рашидов, и управителят на БНБ Иван Искров. Искров дори заплаши със съд Рашидов, защото уронвал доброто му име. Поводът за заканата публикувана на сайта на БНБ е интервю на Рашидов, в което той обвинява Искров в политическа и финансова зависимост.

Източник: tv7.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари