До утре вложителите в КТБ да имат достъп до парите си

0
Европейският банков орган заяви, че БНБ трябва да премахне всички ограничения пред достъпа до депозитите
Европейският банков орган заяви, че БНБ трябва да премахне всички ограничения пред достъпа до депозитите

Европейският банков орган заяви, че Българската народна банка и фондът за гарантиране на влоговете са нарушили европейските закони, като не са дали достъп на вложителите до спестяванията им в Корпоративна търговска банка, съобщава Wall Street Journal.

В понеделник Европейският банков орган формулира препоръки, след като миналия месец регулаторът започна разследване дали мерките, които са били предприети от временното управление на КТБ, са нарушили европейското право, изискващо влоговете до 100 хиляди евро да бъдат гарантирани не по-късно от 25 работни дни след първия ден, в който вложителите не са имали достъп до своите пари.

В препоръката си Европейският банков орган иска от БНБ да се увери, че до вторник вложителите на КТБ и на нейната дъщерна фирма „Търговска банка Виктория” ще получат достъп до защитените по европейските закони влогове.

Регулаторът заяви, че БНБ трябва да премахне всички ограничения пред достъпа до депозитите, които произтичат от временното управление на банката, или да задейства механизма за изплащане на средствата, защитени от фонда за гарантиране на влоговете.

Ако БНБ не успее да приложи една от двете мерки, тогава гаранционният фонд ще трябва да изплати средствата на вложителите.

Източник: PPESSADaily
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари