Владислав Горанов няма да иска оставки в НАП без установена вина

0
На този етап не се обсъжда уволнението на изпълнителния директор на НАП Галя Димитрова, заяви министърът на финансите
На този етап не се обсъжда уволнението на изпълнителния директор на НАП Галя Димитрова, заяви министърът на финансите Снимка: БТА

На този етап не се обсъжда уволнението на изпълнителния директор на НАП Галя Димитрова.

Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов в отговор на въпрос за поемането на отговорност след хакерския пробив в базата-данни на Агенцията, съобщи БНР.

В момента текат процесуални действия по случая с нерегламентирания достъп до информация на НАП. Ако се установи конкретна вина и отговорност на експерт, ще има наказания. Това коментира министърът на финансите Владислав Горанов в отговор на въпрос дали ще поиска оставката на изпълнителен директор на приходната администрация Галя Димитрова.

"Оставката на шефа на американските служби след Уикилийкс не я видяхме", добави Владислав Горанов.

По-рано днес Софийска градска прокуратура задържа за 72 часа 20-годишният хакер Кристиян Б., пробил системата на НАП, обвини го, че неправомерно е копирал компютърни данни от сървър на приходната агенция. Файлът, който бе изпратен до медиите от хакера и съществува в интернет пространството съдържа данни за над 5 000 000 български и чужди граждани и търговски дружества, в това число три имена, ЕГН на български граждани, имена и ЕИК на търговци, данъчна и осигурителна информация по подадени годишни декларации получени в НАП от други институции в България по международния обмен на информация в информационната система VAT REFUND, ползвана от НАП, съхранявана в сървър на НАП и др.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари