Депутатите приеха изводите на комисията за атаката на НАП

0
Красимир Ципов иска да се търси наказателна отговорност на ръководството на НАП и всички свързани институции, допуснали атаката
Красимир Ципов иска да се търси наказателна отговорност на ръководството на НАП и всички свързани институции, допуснали атаката Снимка: БГНЕС

Докладът на временната комисия за източването на НАП беше приет от парламента.

Гласуваха 155 депутати, „за“ – 94, „против“ – 52, „въздържаха“ – 9, предаде БГНЕС.

Пред депутатите председателят на комисията Красимир Ципов отговори на коментарите от страна на БСП, че трябва да се търси наказателна отговорност на ръководството на НАП и всички свързани институции, допуснали атаката.

Все още не е приключило наказателното производство. След като приключи тогава да се правят политическите изводи. Нека да не слагаме каруцата пред коня“, настоя Ципов.

Той призова изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова да представи пред депутатите какво е направила Агенцията месеците, след атаката, за да разберат всички български граждани дали има опасност за какво да се притесняват.

В дебата депутатът от БСП Румен Гечев коментира с ирония прочетените изводи в доклада. В шеговит стил препоръча, че в заключението липсва препоръката хакера на НАП да се награди с орден „Стара планина“- първа степен. Според него в доклада е написано всичко – от това как е открит компютърът, какво ли не, но и не за конкретните мерки.

Хакерската атаката срещу НАП през 2019 г. не е световен прецедент и с такива случаи се борят ежедневно сили като САЩ. Този пробив беше извършен целенасочено с политическа и икономическа цел, отговори Александър Иванов от ГЕРБ.

Споровете между управляващите и опозицията и отчетът на временната комисия беше изслушан от Галя Димитрова.

Резултатите от събраната информация бяха представени от създадената за тази цел временна комисия. Изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова отчете направените поправки в системата на агенцията, месеците след хакерската атака през юли 2019 година.

Директорът на НАП заяви, че са направени редица стъпки за подобряване на системите за сигурност. Проведена е информационна кампания за потребителите на 130 услуги.

Галя Димитрова не се съгласи с редица коментари на БСП и определи изказванията като неточни. Един от тези въпроси е дебатът за квалификацията на служителите в „Информационно обслужване“. Според опозицията в състава на държавното дружество има такива, които не са квалифицирани да се занимават с хакерската атака.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари