Владимир Путин защити биткойна от централната банка

0
Руският президент подкрепя регулиране на сектора, но не и пълна забрана за добива
Руският президент подкрепя регулиране на сектора, но не и пълна забрана за добива

Руският президент подкрепя регулиране на сектора, но не и пълна забрана за добива

Руският президент Владимир Путин подкрепи предложението на руското правителство за налагане на данък и регулиране на добива на криптовалути в страната, отхвърляйки предложението на централната банка за пълна забрана на копаенето. Това съобщават трима души, запознати с въпроса, пред Bloomberg, цитиран от Инвестор.бг.

Президентът подкрепя предложението за ограничаване на добива само в региони, където има излишък на произведена електроенергия, като Иркутск, Красноярск и Карелия, посочват източниците, пожелали анонимност.

Говорителят на държавния глава Дмитрий Песков отказа да каже каква е позицията на Путин но посочи, че той е наредил правителството и централната банка да работят за изглаждане на различията.

Пресслужбите на правителството и централната банка не са отговорили непосредствено на запитване за коментар на Bloomberg за статута на преговорите.

Позицията на Путин е добра новина за индустрията, която трябваше да понесе редица удари в последно време. През 2021 г. Русия се превърна в третия по големина миньор на криптовалути в света, след като Китай напълно забрани добива. Преди нея са само САЩ и Казахстан, където по-рано през седмицата властите започнаха да спират тока на някои миньори, показват данни на Кеймбриджкия университет от октомври.

Подкрепата на президента, както и публичните му коментари по-рано през седмицата са сигнал, че предложенията по всяка вероятност ще бъдат приети. В сряда той призова правителството и централната банка да постигнат съгласие скоро за това как ще регулират криптосектора.

„Ние също така имаме известно конкурентно преимущество тук, особено при т. нар. копаене“, каза Путин по време на правителствена среща, въпреки че също така призна и рисковете, които криптовалутите водят след себе си. „Имам предвид излишъка от електроенергия и добре обучения персонал, който е наличен в страната“, допълни държавният глава.

Добивът на биткойни изисква специални компютри, които работят за решаването на сложни математически задачи и най-големият разход за бизнеса са именно сметките за ток.

В Русия има редица региони, където налице е излишък от произведена електроенергия благодарение на водноелектрически централи или след като са били затворени енергоемки индустриални обекти от времето на Съветския съюз.

Виталий Борщенко, съосновател на руската компания за добив на криптовалути BitCluster, каза, че миньори са били поканени към работна правителствена група, след като централната банка е публикувала своя доклад, предлагайки забрана на добива.

„Повечето миньори и агенции са против радикални мерки“, коментира той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари