20 души се позлатиха с криптовалути

0
“Форбс” направи първата си класация на най-богатите хора в света, които са натрупали състоянието си в криптовалута
“Форбс” направи първата си класация на най-богатите хора в света, които са натрупали състоянието си в криптовалута

24-годишен е най-младият в класацията на милиардерите във виртуални пари.

Сп. “Форбс” направи първата си класация на най-богатите хора в света, които са натрупали състоянието си в криптовалута, съобщават световните агенции.

В списъка са включени 20 души, като основният критерий е да имат поне 350 млн. в доларово изражение. Подреждането се базира на притежаваните от лицата криптовалути, приходите след плащане на данъци от търгуването на криптовалути и притежанието на дялове в компании за криптовалути, пише 24 часа.

Списанието е направило изчисленията на 19 януари 2018 г. преди обезценяването на виртуалните валути. Редица медии обаче подчертават, че е реално биткойнът да достигне нива от 100 000 долара до края на годината.

В списъка лицата са средно с 25 години по-млади от 400-те най-богати американци.

Има и такива обаче, които не са първа младост, като 57-годишния опитeн предприемач Крис Ларсен, който заема първото място със състояние между 7,5 и 8 млрд. долара, натрупано от платежната система Ripple. Веднага след него с богатство от 1 до 5 млрд. долара се нарежда 53-годишният бивш мениджър на банка “Голдмън Сакс” Джоузеф Лубин, съосновател на друга известна платформа - Еthereum.

Най-младият в първата тройка е Джао Чанпен - основател на най-голямата борса за криптовалути в света - Binance. Чрез нея се търгуват над 120 различни “койни”. Той е спастрил между 1,1 и 2 млрд. долара. 

Въпреки че бяха обявени за първите милиардери в биткойни в света, братята близнаци Тайлър и Камерън Уинкълвос делят 4-о и 5-о място в списъка на “Форбс”. Преди години те бяха в центъра на новините, тъй като са състуденти на основателя на “Фейсбук” Марк Зукърбърг и даже го обвиниха в кражба на идеи. Те спечелиха дело срещу него и вложиха получените пари в криптовалути и забогатяха значително от тях.

Най-младият в списъка - 24-годишният Виталик Бутерин, който заема 18-ото място в списъка на “Форбс”, е роден в Русия, но отраства в Канада. Учил е информатика в Швейцария, а след това и в Сингапур. През 2011 г. става съосновател на “Биткойн магазин”. Създателят на Еthereum влезе през 2017 г. в първата десетка на най-влиятелните млади предприемачи в света. 

Латвиецът Валери Вавилов пък вижда как родителите му губят всичките си спестявания при разпадането на СССР и това предизвиква интереса му към мрежи, които не се управляват централизирано. В списъка на “Форбс” той е 14-и.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Утре с моя отивам за риба!
- Ооо, ти си рибарка?
- Ами, в началото лових малко, после спорта ме увлече, и сега пия като всички!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари