Владимир Путин: Наближава краят на доминацията на долара

0
Президентът на Русия произнесе предварително записана реч пред 15-та среща на БРИКС
Президентът на Русия произнесе предварително записана реч пред 15-та среща на БРИКС Снимка: ЕПА / БГНЕС

Президентът на Русия произнесе предварително записана реч пред 15-та среща на БРИКС

В предварително записано обръщение към участниците в срещата на върха на БРИКС в Южна Африка, руският президент Владимир Путин подчерта ангажимента на групата да насърчава световен ред, който да отговаря на мечтите и надеждите на огромното световно население, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

По думите на руския президент краят е доминацията на долара в рамките на световната икономика е "необратим процес".

"Това се случва в момент, когато публичните и частните дългове се увеличават, а нестабилността на финансовите, енергийните и други пазари се засилва", отбеляза той.

Страните от БРИКС, съставени от Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, представляват общо над 40% от световното население. Тъй като срещата на върха подготвя почвата за обсъждане на потенциални нови членове, президентът Путин се съсредоточи върху основните принципи, които ръководят съюза, като подчерта равенството, партньорството, зачитането на взаимните интереси и перспективната стратегическа траектория.

Путин потвърди ангажимента на групата да формира световен ред, който "отговаря на стремежите на разнообразното и огромно световно мнозинство". Руският президент акцентира върху принципи като "равенство, партньорство и взаимно уважение, които обобщават колективната мисия на държавите от БРИКС".

Тъй като дискусиите за разширяване продължават и се появяват нови предизвикателства, способността на алианса да изкове сплотено и справедливо бъдеще за своите страни членки и извън тях ще бъде внимателно наблюдавана. "Феноменът БРИКС е доказателство за потенциала на многостранното сътрудничество при решаването на глобални проблеми и насърчаването на споделения просперитет", отбеляза Путин.

"Сътрудничим си въз основа на принципите на равнопоставеност, взаимна подкрепа и зачитане на интересите на другия и това е същността на перспективния стратегически курс на нашата група, курс, който съответства на стремежите на по-голямата част от световната общност, т.нар. глобално мнозинство", заяви Путин.

По думите му Русия остава надежден доставчик на храни за Африка, но наложените на страната санкции не позволяват тези доставки да се осъществяват безпроблемно и да се извършват необходимите банкови плащания.

Руският президент повтори, че Москва е готова да доставя безплатно зърно на Африка и заяви, че страната е близо до приключване на преговорите по този въпрос.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    14
    до многомагистърния четец!
    Накъде да си видял сравнение на Русия с Япония?!? Постът е за курсове на национални валути към друга валута и има ли и какво значение в това, йената е спомената точно в тази връзка! BTW, Русия даже не е спомената в поста, нито рублата! Извинявай многомагистърен, ама на това твоето му се вика обсесия! Другото за трите магистратури и квалификации не коментирам, безмислено е! :) :) :)
  • 0
    13
    До 11
    Кой дава дупета под наем?
  • 0
    12
    четящия русенец
    Точно четенето ми е силата. три пъти магистър и следдипломна квалификация по междунаодни отношения. И не в тракторния русенски ВУЗ, а в София. Така, че не ставай смешен и да сравняваш Япония с Русия. Огромни разлики. И в география, големина на територия, интелект, дисциплина, възпитание, наличие на природни ресурси и най-вече в технологиите. Ако евентуално Япония имаше природните ресурски на РуZZия, щеше да е далеч напред, изпреварвайки САЩ и Китай взети заедно. А ти като си така "начетен" нищо не каза за разликата между хипопотама и газелата
  • 2
    11
    до 10
    Явно четенето с разбиране не ти е силата! Ходи още веднъж да те ядосат шефовете, като си си дал дупето под наем!
  • 0
    10
    До веселяка № 9
    Точно шефовете ме бяха ядосали и като прочетох твоята смешка - да сравняваш ватниците с японците - направо умрях от смях. Е, верно, трябваше да прочета текста три пъти, да се убедя че може такава идиотщина някой да напише, ама явно очите са си на място. Да сравняваш Русия с Япония е все едно да сравняваш хипопотам с газела. Несравними величини.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари