Сирил Рамафоса: Арест на Путин би означавал обявяване на война

1
Руският президент е поканен на срещата на върха на БРИКС, но е обект на заповед за арест на Международния наказателен съд
Руският президент е поканен на срещата на върха на БРИКС, но е обект на заповед за арест на Международния наказателен съд Снимка: © AP Photo / Johanna Geron

Руският президент е поканен на срещата на върха на БРИКС, но е обект на заповед за арест на Международния наказателен съд

Южноафриканският президент Сирил Рамафоса заяви, че арестуването на руския президент Владимир Путин в Претория би било "обявяване на война", преди срещата на върха на БРИКС през август, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Путин е поканен на срещата на върха на БРИКС в Йоханесбург следващия месец, но е обект на заповед за арест на Международния наказателен съд (МНС), която Претория, като член на международния орган, би трябвало да изпълни.

Тази дипломатическа дилема се разиграва в съда, като опозиционната партия Демократичен алианс (ДА) се опитва да принуди правителството да арестува ръководителя Кремъл и да го предаде на МНС.

Рамафоса описа молбата на прокуратурата като „безотговорна“ и каза, че националната сигурност е застрашена.

Русия даде да се разбере, че арестуването на нейния действащ президент би било обявяване на война“, добави той.

Би било несъвместимо с нашата конституция да рискуваме да влезем във война с Русия“, каза държавният глава и уточни, че това би противоречило на задължението му да защитава страната.

Рамафоса добави, че Претория търси изключение от МНС под претекст, че това ще компрометира „сигурността, мира и реда“ на Южна Африка.

Страната е настоящият председател на групата БРИКС, която включва също Бразилия, Русия, Индия и Китай и е възприемана като противотежест на западното икономическо господство.

Руският президент е преследван от МНС за депортиране на украински деца на руска земя.

Правителството се опитва да убеди Путин да не присъства физически на срещата на върха безуспешно, обяви заместник-президентът на Южна Африка Пол Машатиле в скорошни интервюта.

Подписани през юни и първоначално маркирани като „поверителни“, писмените показания на Рамафоса бяха публикувани, след като съдът го постанови.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари