Vivacom подава жалба в КЗК срещу Apple

0
Случаят касае евентуална злоупотреба с по-силна пазарна позиция при договаряне
Случаят касае евентуална злоупотреба с по-силна пазарна позиция при договаряне Снимка: Надежда Чипева / Капитал

Най-големият по приходи български телекомуникационен оператор – Vivacom, подаде жалба в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) срещу американския производител на потребителска електроника Apple Inc., съобщава Investor.bg, като се позовава на кратко съобщение в сайта на регулатора.

От оскъдните данни става ясно, че случаят касае евентуална злоупотреба с по-силна пазарна позиция при договаряне.

КЗК е открила производство по случая, като при установено нарушение българският закон предвижда санкция в размер на до 10 на сто от приходите по дейността, за която става дума.

Vivacom е единственият български оператор, който не продава премиум апарата iPhone. Вероятно жалбата касае именно този факт.

Жалбата е подадена в период, в който операторът се готви за продажба, след като стана ясно, че мажоритарният собственик Спас Русев е наел Lazard за консултант по сделката.

Потенциална сделка би увеличила още повече оценените на почти 15 млрд. долара сливания в Източна Европа, обявени през тази година по данни от Bloomberg. През 2018 година BC Partners се договори да придобие контрол на United Group BV, медийна и телекомуникационна компания в Югоизточна Европа, от KKR & Co. Сделката оценява компанията на около 2,6 милиарда евро, заяви тогава източник, запознат с продажбата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Детето каза, че за понеделник трябва да занесе в училище 15 коркови тапи. Трудно е, но ще се справя!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари