Apple подмина $1 000 000 000 000

0
Това е първата компания от САЩ, която достига пазарна капитализация от над 1 трилион долара
Това е първата компания от САЩ, която достига пазарна капитализация от над 1 трилион долара

Apple се превърна в първата компания от Съединените американски щати, която достига пазарна капитализация от над $1 трилион, изпреварвайки Amazon в състезанието.

Цената на акциите на производителя на iPhone подмина за кратко сакралните $207,0425 след най-голямото си повишение за два дни в последните години - над осем процента, сочат данните на Bloomberg и Reuters. Минути след това те се върнаха до нива малко под $206.

Важно е да отбележим, че Apple не е първата компания в света, която достига подобна капитализация. Китайската PetroChina направи това в деня на борсовия си дебют през есента на 2007 година, но от тогава загуби около $800 милиарда.

Ралито на Apple бе подхранено от последния тримесечен отчет - най-добрият в историята на компанията. Технологичният гигант записа 32% ръст на печалбата до $11,5 милиарда и 17% ръст на приходите до $53,3 милиарда. Тези цифри направиха най-скъпата компания в света още по-високо оценена от инвеститорите.

Компанията продаде 41,3 милиона iPhone за три месеца, 11,5 милиона iPad и 3,7 милиона Mac.

Чистата печалба на Apple за третото тримесечие на финансовата 2017-2018 година е нараснала с 32% до 11,5 милиарда долара в сравнение със същия период на предходната година, информира пресслужбата на компанията.

"Ние се радваме да ви съобщим за най-добрите тримесечни резултати за цялата история на Apple и за нашето четвърто поредно тримесечие с двуцифрен ръст на печалбата", цитират се думите на шефа на компанията Тим Кук.

Приходите за отчетния период са нараснали със 17%, достигайки 53,3 милиарда долара.

През третото тримесечие на текущата финансова година Apple е продала 41,3 милиона устройства iPhone, 11,5 милиона iPad и 3,7 млн. компютъра в Mac. Приходите от реализацията на тези продукти са съответно - $29,9 млрд., $4,7 млрд. и $5,3 млрд.

Заслужава да се отбележи скокът на приходите от услугите на компания. За тримесечието те се увеличават с 31%, като достигат сумата от почти 10 милиарда долара. Това елемент от дейността и доходите вече става за Apple толкова важен, колкото и продажбите на iPhone.

Източник: Money.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари