Витаминът, който обича слънцето

0
Използването на слънцезащитни кремове е важно за предпазване от изгаряне и рак на кожата
Използването на слънцезащитни кремове е важно за предпазване от изгаряне и рак на кожата

Витамин Д е вещество, от което тялото се нуждае, за да усвои калция, който постъпва с храната, да регулира неговото количеството и това на фосфора в костите, както и отделянето им през бъбреците с урината.

Но не само това. През последните няколко години се натрупаха достатъчно данни, от които става ясно, че витамин Д е важен не само за здравето на костите. Той участва в работата на всички жлези с вътрешна секреция и на имунната система, има значение за предпазването от сърдечносъдови и злокачествени заболявания, влияе на нервната система и психиката. При редица хронични заболявания често се установява недостиг на този витамин.

Това пояснява в здравната мрежа CredoWeb д-р Мариана Москова, детски ендокринолог от Добрич.

Витамин Д се съдържа в мазните риби и в рибеното масло, в жълтъка на яйцата, в кравето масло, черния дроб, млякото и млечните продукти. Произвежда се и в кожата под въздействието на ултравиолетовите лъчи. Излагането на слънце за 10-15 минути дневно е достатъчно, за да произведем необходимия за здравето на костите ни витамин Д.

Използването на слънцезащитни кремове е важно за предпазване от изгаряне и рак на кожата, но не позволява на тялото да произвежда достатъчно от този витамин. Кърмата често е с ниско съдържание на витамин Д. По тази причина кърмещата майка трябва да получава допълнително от витамина, а в много индустриализирани страни кравето мляко, бебешките млека и други храни са обогатени с него.

Какви са причините за дефицит на витамин Д?

Най-често това е недостатъчният му прием с храната, нарушеното усвояване в червата поради заболяване и недостатъчното излагане на слънце.

Какви са проявите за недостиг на витамин Д?

Класическата проява на дефицит на витамин Д е рахитът при кърмачетата и малките деца. Нарича се витамин Д недоимъчен рахит.

Ранните признаци могат да бъдат неспецифични – неспокойствие, повишено изпотяване, ненаддаване на тегло, забавяне на двигателното развитие и растежа, късно поникване на зъбите и други. Най-характерният, но и най-късен признак на рахита, са костните деформации. Те са резултат от нарушената минерализация на костите и неправилното им формиране. Заради натоварването при ходене се получава изкривяване на крачетата във формата на буквите О, Х или К. Поради същата причина бебетата, които пълзят, но още не вървят, могат да получат разширяване на китките. В други случаи може да се види задебеляване на краищата на ребрата – „рахитична броеница”, изпъкване на челото и други. Понякога нивото на калция в кръвта става толкова ниско, че може да предизвика гърчове.

Съществуват и други форми на рахит, чиито причини са генетични, и при тях също има нарушение в обмяната на витамин Д.

При възрастните признаци на дефицит на този витамин са общата мускулна слабост, депресията, остеомалацията и остеопорозата на костите, различни неспецифични нарушения във всички органи и системи. Повишен е рискът от фрактури.

Как се диагностицира недостигът на витамин Д?

При изявен рахит клиничният преглед насочва вниманието на лекаря към диагнозата. Рентгенографските изследвания показват разширяването на краищата на дългите кости, а кръвните изследвания -  ниски нива на фосфор и нормални или ниски нива на калций. В практиката вече широко се изследва нивото на 25-ОН-витамин Д и това е най-добрият маркер за нивото на наличния в организма витамин Д. При необходимост могат да се направят и други изследвания, които ще дадат представа за засягането на определени органи: общ белтък, албумин, креатинин, паратхормон в кръвта, количеството на отделения с урината калций и други.

Кои деца са застрашени?

Бебетата, които се кърмят и не получават допълнително витамин Д, са в най-висок риск. Опасността е още по-голяма, ако и майката има дефицит на този витамин. Рискът е доста чест сред жените в детеродна възраст, сред децата с по-тъмна кожа и тези, които не се излагат достатъчно на слънце. Застрашени са и децата с хронични стомашни, бъбречни и чернодробни заболявания (съответно поради честата употреба на антиацидни средства, загубата на белтък с урината и нарушена чернодробна функция), с муковисцидоза, улцерозен колит, цьолиакия (поради лошото усвояване на мазнините). Децата, лекувани продължително време с кортикостероиди и антиконвулсанти, също са в опасност. Силно застрашени са и децата и възрастните с наднормено тегло, както и хората, спазващи вегетарианска и веганска диета.

Как да профилактираме дефицита на витамин Д?

Всички деца на естествено хранене и тези, които получават по-малко от 1 л мляко на ден, трябва да получават 400 Е вит. Д дневно. Това може да стане със стандартни детски витаминни капки. За подрастващите и възрастните, в това число и кърмещите жени, се препоръчва доза от 600 Е вит. Д на ден.

Как се лекува дефицитът на витамин Д?

Лечението се провежда с висока доза ергокалциферол (вит. Д2) или холекалциферол (вит. Д3), за да се попълнят резервите и нуждите на организма. Стандартно се препоръчва 2000-4000 Е дневно за срок от няколко месеца. Дозата може да варира в зависимост от теглото и възрастта на детето. Ако калцият в храната е недостатъчен, необходим е допълнителен прием за поддържане на нормалното му ниво в кръвта и костите. При адекватно лечение рентгеновите изменения претърпяват обратно развитие. Ако краката са силно изкривени, за изправянето им може да са необходими месеци.

Предозирането на витамин Д може да доведе до нежелани странични ефекти – жажда, често уриниране, нарушения на сърдечния ритъм, камъни в бъбреците и други.

При наличие на характерни признаци, неспецифични оплаквания, уточнено друго хронично заболяване и/или съмнения за дефицит на витамин Д трябва да се проведе консултация с детски ендокринолог, за да се назначат необходимите изследвания, да се уточни диагнозата и да се проведе адекватно лечение.

Източник: credoweb.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари