Виетнамците се завръщат в България като работна ръка

1
Вносът на работници ще се отрази ли на заплатите?
Вносът на работници ще се отрази ли на заплатите?

Вносът на работници ще се отрази ли на заплатите?

Виетнамците се завръщат в България като работна ръка. За целта до края на годината ще бъде подписана спогодба за трудова миграция.

"Казусът с Виетнам е, че много виетнамци, които завършат образованието си в България, се връщат в родината си, където заемат високи позиции в правителствения и бизнес сектора. Виетнам е държавата, с която имаме изключително добри взаимоотношения, но потенциалът не е добре оползотворен", коментира главният секретар на Българската търговско-промишлена палата Васил Тодоров в студиото на "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

Той посочи, че икономическият растеж във Виетнам е поне двоен на България. Там има стабилност в държавата, което привлича чуждестранни инвестиции и не на последно място имат огромен резерв от работна ръка.

"Сектори, които имат нужда от внос на работа ръка - строителство, селско стопанство, IT сектора. Спогодбата за трудовата миграция е стандартизиран документ, в голяма част правилата се повтарят с нормите от Кодекса на труда", добави Тодоров.

Той уточни, че вносът на кадри от Виетнам не би свил заплатите на българските работници.

"При вноса, когато искат да ползват синя карта, има по-високи изисквания за съответното работно място. Това спъва икономическия растеж в определени сектори, където има нужда от работна ръка. Неоправдани са опасенията, че ще доведе до по-ниски възнаграждения. Необходимостта е в сектори със значителен икономически растеж, там където няма бизнес, никой не внася работници", допълни Васил Тодоров.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    12
    125
    Искам да знам името на тоя политик, който се сети за виетнамците. Никъде не се споменава.
  • 3
    11
    Дзержински
    Който не им е сърбал попарата,той не знае.Сега са всичките родени след 1983 година.Няма как да знаят.Особенно родените след 1990 абсолютни папагали и еврокомсомолци.Тапири властват в БГ парламент.Поканете за работа чукчита,евенки,химба,зулу,ескимоси и бушмени.
  • 5
    10
    Питам Уоравленците
    Защо не подсигурите на българите соц.придобивки които ще дадете на виетнамците? Общежитие,по високо заплащане,закуска,обяд и нощно хранене,чай,кафе за нощните смени?В оргахим им плащаха спането и храната,а на българите 500 лв.тогава и да се оправят.Защо ни пъдите от родната ни държава мерзавци такива? За виетнамци може,а за българи не може.Защо ?
  • 3
    9
    Красна Поляна
    1990 година.Вътрешни Войски,Полиция,Червени Барети.Сблъсъцибс Виетнамците и представителите на виетнамската мафия.Гоним ги от България,а те не искат да напуснат.Не можеш ги разбра кой ,кой е? Бриджит са на българските полицаи непрокопсани.Не знам какво ще правят милицайките тогава в София.
  • 8
    8
    daskal
    Имаме малко изостанали представи за Виетнам. Така ми се струва.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари