Видеорегистраторите стават задължителни за тировете?

0
Какви са причините за тежките пътни инциденти и как да ги предотвратим?
Какви са причините за тежките пътни инциденти и как да ги предотвратим? Видео: NOVA

Какви са причините за тежките пътни инциденти и как да ги предотвратим?

Преди седмица – трима загинаха при тежка катастрофа между автобус и товарен автомобил край Велико Търново. Отново по това време и при челен сблъсък, но между тир и лек автомобил на старопланинския проход Хаинбоаз, загина един човек. Преди месец момче на 20 години загина след удар в дърво в района на Бяла Слатина.

За тежките пътните инциденти, причините за тях и начинът, по който можем да намалим трагичните случаи в "Социална мрежа" гости са Диана Русинова от Европейския център по транспортни политики и Росен Рапчев - гл. експерт ДА "Безопасност на движението по пътищата".

Според Рапчев няма тенденция да се подмладяват жертвите на ПТП. Никога не е предизвикано от една причина, а са причнно-следствени връзки.

А около 16 % от произшествията са с участие на товарни автомобили.

По думите му България, Сърбия и Унгария са транзитни държави, ето защо преминава много трафик, който натоварва движението, затова се случват повече инциденти.

Той сподели, че новите коли в ЕС ще имат минимум 9 системи за асистенция, пасивни и активни защити, които ще подпомагат водачите.

"На 100 000 жители в България 9,5 ще загинат от пътен инцидент. Затова е необходима инфраструктура, която да предвижда човешката грешка", обясни Русинова.

Според нея видеорегистраторите биха могли да помогнат на разследващите при катастрофа.

"Предлагаме товарните и може би на междуградските автобуси да се инсталират видеорегистратори. В Русия е въведена и е намалила ПТП-тата, обвързана е с тамошната „Гражданска отговорност“, заяви тя.

Политики за регламентиране на автосервизната дейност и Пътната помощ. Насърчаване на закупуване на електромобили чрез данъчна подкрепа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари