Великденските пости започнаха – какви са правилата

0
Изключително важно е по време на поста да пиете повече вода – около 2 - 3 литра на ден
Изключително важно е по време на поста да пиете повече вода – около 2 - 3 литра на ден Снимка: Alamy Stock Photo

Великденските пости, които тази година ще продължат до 18 април включително, вече започнаха

Хората, които са решили да постят тази година, трябва да спазват строг режим на хранене, припомня Gotvach.bg

Великденските пости забраняват консумацията на храни от животински произход, като в това число се забранява не само месото, а и млечните продукти и яйцата.

Олиото и рибата са забранени през повечето време. Тяхната консумация се разрешава само на Благовещение – 25 март и Цветница, която тази година е на 5 април.

Позволените продукти са хлябът, макаронените изделия, плодовете, зеленчуците, соевите продукти, ориз, зърнени продукти, локум, халва и мед.

Постът се спазва като борба срещу греха, но при изследвания много лекари са установили, че временната почивка от месни храни има положително въздействие върху организма.

Според църковните канони постът не трябва да е единствено с храната, а и духа. През този период трябва да бъдем по-смирени и да помагаме на близките си. Не трябва да се гневим, да завиждаме, както и да бъдем алчни, завистливи и похотливи.

Великденският пост е най-строгият пост, който се спазва през годината. Той продължава точно 40 дни и винаги започва точно 7 седмици преди Великден.

Именно заради дългия период на въздържание постът започва постепенно. След Месни Заговезни от менюто се изключва само месото, но за седмица се позволява консумацията да млечни продукти и яйца до Сирни Заговезни.

През следващия период от поста се консумира единствено растителна храна без никаква мазнина до Великден. На Разпети петък, тъй като денят е свързан със страданията на Христос, не се яде нищо, а само се пие вода.

Изключително важно е по време на поста да пиете повече вода – около 2 - 3 литра на ден. Ако ви мъчи глад, вдъхнете аромата на подправки като канела и карамфил. Твърди се, че това много помага за овладяването на пристъпите на огладняване.

Великденският пост е най-строгият в православния календар. След него започва Петровият пост. Третият пост е Богородичният пост, който започва от 1 и продължава до 15 август. Последният пост е Коледният – от 14 ноември до 24 декември.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    другарката по математика
    „Той продължава точно 40 дни и винаги започва точно 7 седмици преди Великден.“ Хм, нямате ли чувство, че нещо ви куца аритметиката? 7 седмици , всяка по 7 дни са 49, а dghzv не 40 дни!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари