Чудните ползи на яйцата и яйчните черупки за здравето

1
Включването на яйца в диетата осигурява на тялото много полезни вещества
Включването на яйца в диетата осигурява на тялото много полезни вещества

Трябва да ядете яйца, за да сте в страхотна форма

 Яйцата са истинска съкровищница от витамини и минерали, които се усвояват перфектно от организма, съветва Gotvach.bg

Учените са доказали, че яйцата не предизвикват повишаване на нивата на холестерола. Има обаче и обратното мнение, че това не е много здравословна храна. Не се страхувайте от тях! Достатъчно е да закусите едно яйце, за да осигурите на организма много ценни хранителни вещества за деня. Съдържащите се в тях вещества предпазват сърцето, очите и други органи.

Ползи от черупките на яйцата

Отдавна в народната медицина са ползите от яденето на яйчени черупки. Ето примери за ефективни лечения с черупки от яйца, които ще позволят на човек да се радва на добро здраве.

Черупките помагат на костите и ставите и ще компенсират дефицита на микроелементи. Черупката на яйцата е ценен естествен източник на калций за хората. В допълнение към това - те напълно се усвояват от човешкото тяло. Черупката съдържа и други ценни за организма микроелементи – желязо, мед, флуор, цинк и силиций.

В допълнение към солидна доза калций, яйчената черупка съдържа стронций - химичен елемент, който се използва успешно при лечението на остеопороза в продължение на много години. Това е ефективно средство, тъй като не само предотвратява отслабването на костите, но и ускорява тяхната регенерация.

Учените са доказали, че съотношението на важните за костите компоненти в яйцата е дори по-полезно, отколкото в лекарствата от аптеката. От своя страна, мембраната, облицоваща черупката на яйцето, е източник на хранителни вещества, които възстановяват ставите, тъй като черупката е доставчик на хиалуронова киселина и колаген. Важно е да запомните, че лечението с черупки не причинява никакви странични ефекти и е 100% безопасно.

Защо да добавите яйца към менюто ли? За да премахнете липсата на калций в организма, е достатъчно всеки ден да добавяте прах от 1/4 от черупката на яйцата към храната (например към кисело мляко или сандвич).

Как да приготвим яйчни черупки на прах?

Накиснете черупките на пресни и измити яйца за няколко минути във вряща вода, след което ги подсушете и ги смелете в блендер.

Защо яйцата са по-здравословни от месото?

Яйцата могат да бъдат основен източник на протеин за хора, страдащи от болки в ставите. Те спират пристъпите на т.нар. подагра. За разлика от месото, яйцата не съдържат пурини, които причиняват пристъпи на болка. Подобряване на паметта, укрепване на сърцето, спиране на болестите.

Включването на яйца в диетата осигурява на тялото много полезни вещества. Яйцата съдържат холин, той е този, който отговаря за работата на много телесни клетки, регулира функциите на мозъка и нервите. Учените потвърждават, че диета, богата на това вещество, може да предотврати деменция. Холинът е необходим и за доброто функциониране на сърцето, намалява риска от развитие на съдови заболявания. От своя страна, компонентът, съдържащ се в яйцето, предотвратява натрупването на вредни холестеролни отлагания по стените на артериите.

Най-добри за мозъка и сърцето са рохки сварени яйца, те се сервират с добавка на зеленчуци, богати на антиоксиданти, като маруля.

Яйцата ще се погрижат за фигурата: те ефективно намаляват глада.

Искате ли да свалите няколко килограма през пролетта? Просто яжте по две яйца сутрин и ще забравите за глада.

Яйцата не само са с ниско съдържание на калории, но и стабилизират концентрацията на захар, което предотвратява желанието за похапване между храненията. Добавете ги към менюто: яйцата се консумират най-добре за закуска, приготвени под формата на лек омлет.

Яйцата имат голямо количество протеин, което ги прави отлична храна за мускули. Което е особено важно по време на периоди на отслабване, защото предотвратява загубата на мускули. Унищожават вирусите и бактериите - предпазват от грип. Яйцата са богати на съставки, които предотвратяват образуването на инфекции.

Затова редовно включвайте в менюто си вкусотии като бъркани яйца или пък гювечета с яйца. Те са пълноценна храна за всеки ден.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари