Във Варна започва Фестивалът на хвърчилата

0
Авангардни хвърчила ще изпъстрят небето над Аспаруховския плаж
Авангардни хвърчила ще изпъстрят небето над Аспаруховския плаж

Във Варна започва Фестивалът на хвърчилата.

Огромни цветни хвърчила ще изпъстрят небето над Аспаруховския плаж днес и утре. Традиционно фестивалът се провежда през третия уикенд на август, когато градът привлича многобройни гости от страната и чужбина.

Фестивал на хвърчилата – Варна е едно от емблематичните събития в морската столица, което привлича стотици жители и гости на града в разгара на лятото. С всяка изминала година фестивалът се разраства и става все по-атрактивен и успешен, а със своя международен характер това новаторско и атрактивно културно събитие допринася за изграждането на специфичния облик на града. През август 2019 г. фестивалът ще отбележи седмата си годишнина, като двата фестивални дни във Варна (17 и 18 август, плаж Аспарухово) ще бъдат последвани от демонстрации на хвърчила в Приморско (21 -22 август, плаж Приморско) и Синеморец (24 – 25 август, плаж Велека). По този начин фестивалът ще обхване три различни локации на българското Черноморие и ще продължи цели 9 дни.

Основен акцент на фестивала са демонстрациите на международните кайт клубове, които представят своите уникални модели хвърчила, често достигащи впечатляващи размери,състезанията с управляеми модели хвърчила и детските работилници, където малчуганите изявяват талантите си и се забавляват.

По време на фестивалните дни професионалните клубове на участниците ще показват най-новите си творения, включително атрактивните за децата обемни модели на различни животни – мече, тигър, октопод, калинки и много други. Очакваме да станем свидетели и на майсторско управление на спортни хвърчила – това са модели за напреднали, които летят много бързо и описват сложни фигури в небето. Парадът ще бъде съпътстван от приятна музика и други забавления за малки и големи.

Тази година в събитието ще се включат демонстратори и майстори на хвърчилата от пет държави – България, Турция, Хърватия, Естония и Украйна.

Тази година гости на фестивала ще бъдат активисти от WWF – България, които ще представят каузата си за опазване на живота в морето и застрашените водни обитатели. Те ще пристигнат с истинско рибарско корабче с образователни игри на борда и надуваема есетра в реален размер – цели 5 метра.

Тъй като мотото на Международен фестивал на хвърчилата - Варна 2019 е „Не на пластмасовите отпадъци!“, на всички гости на фестивала ще бъде предоставяна вода, свободна от опаковка за еднократна употреба.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари