Варуфакис: Ако ваксините не работят за Омикрон или Омега, би било ужасно!

2
Защо нямате проблем да слагате тези токсични неща в организма си, вместо далеч по-малко токсична ваксина?, пита бившият финансов министър на Гърция
Защо нямате проблем да слагате тези токсични неща в организма си, вместо далеч по-малко токсична ваксина?, пита бившият финансов министър на Гърция Снимка: bTV

Миналата седмица „Тази събота“ по bTV срещна зрителите с известния гръцки икономист, философ и писател Янис Варуфакис, който беше финансов министър на южната ни съседка през 2015 г., когато Атина водеше тежки преговори с международните си кредитори за погасяването на дълга си.

Тази седмица водещата Жени Марчева продължава своя разговор с Варуфакис, но темата е посветена на епидемията от COVID-19 и ваксинацията.

СЗО кръщава щамовете на COVID-19 на букви от гръцката азбука, вече стигнахме до „Омикрон" – как приемате това? С гордост или с тъга?

Много се радвам, защото следвах математика в университет в Англия и всичките ми английски приятели, колеги, учители математици, всички си мислеха, че разбират гръцката азбука по-добре от мен самия. Имаше само една буквичка, която не знаеха – омикрон.

Защо?

Не се използва в математиката, "омега" се използва, "пси", "хи", "фи", всичко… Но "омикрон"- никога! Сега я откриха, при това по най-трудния начин.

За или против сте ваксините?

100% за. Ваксините са невероятна история на успеха в медицината. Ваксините са нещо, което ние като вид трябва да празнуваме, нещо, за което да се поздравим! Хората сме причинявали много вреди, войни, унищожаваме околната среда и вредим на климата, но това е похвално постижение. На тези, които казват "Ама това е твърде нова ваксина" – ще отговоря "Ами, противогрипната ваксина?".

Всяка е нова, защото всяка година има нова. Бих искал да попитам тези, които казват, че не ни трябват ваксини, а лечение, хапчета, сиропи – ами и те ще са съвсем нови!? Защо нямате проблем да слагате тези токсични неща в организма си, вместо далеч по-малко токсична ваксина, която ви защитава от разболяване. Мисля, че ме разбрахте – и трета доза съм си поставил!

Същевременно, през последните две години, както и сега, призовавам гръцкото правителство, както и всички останали – да не демонизират тези, които се страхуват. Огромна грешка е да се държим с тези, които не вярват във ваксините, като с второ- или треторазредни хора. Напомня ми на Хилари Клинтън, която нарече поддръжниците на Тръмп "жалки". Не се прави така! Първо, трябва да уважаваш хората с друго мнение.

Второ, още повече трябва да уважаваш, дори повече, уплашените. Уважавам страха и тревожността на хората! Когато брат ти, сестра ти, детето ти, майка ти се страхуват какво правиш, демонизираш ли ги? Не! Държиш ги за ръката, показваш им данните, образоваш ги, общуваш с тях, опитваш се да разбереш тяхната гледна точка. Аз съм абсолютно против идеята за задължителна ваксинация, освен за лекари и медицински сестри!

Това, което направи гръцкото правителство преди дни е да наложи 100 евро ежемесечна глоба за всички над 60 години за това, че не са ваксинирани. Да, ще има хора, които няма да искат да платят 100-те евро и ще се ваксинират. Но ще има много повече скептици, страхуващи се от ваксината, които ще разтълкуват действието на правителството като авторитарна, агресивна нападка срещу тях. Малко като периода преди референдума за Брекзит във Великобритания. Всеки път, когато хората против Брекзит, и аз бях против, им казваха "Само да сте посмели да гласувате за Брекзит, и вие, и икономиката ви ще бъдат съсипани!". Видяхте какво стана!

Гласуваха за Брекзит, защото си казаха: "Прилича на светкавичната война, когато самолетите "Луфтвафе" ни нападнаха през 1940-та. Искаме Брекзит, защото ни заплашвате, че ще ни унищожат“. Виждате ли, това е психологията на страхуващите се! Казват си "Виждате ли, има заговор между големите международни компании и фармацевтичната индустрия, демонизират ни, сега ни глобяват, няма да се предадем!" В крайна сметка, не можеш да задължиш някого да се ваксинира, трябва да го убедиш. 100% ентусиаст съм за ваксините, за щастие още работят. Голямото опасение е какво ще стане, ако не работят за "омикрон" или "омега" – следващият вариант. Това би било ужасно!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари