Проучват как действат новите варианти на COVID-19 и ваксините върху бременни

0
Американско изследване показа, че имунизацията не е свързана с преждевременно раждане или с по-ниско тегло на бебетата
Американско изследване показа, че имунизацията не е свързана с преждевременно раждане или с по-ниско тегло на бебетата Снимка: iStock / Getty Images

Американско изследване показа, че имунизацията не е свързана с преждевременно раждане или с по-ниско тегло на бебетата

Учени от Оксфордския университет ще изследват ефекта от разновидностите на новия коронавирус върху бременни жени и новородени, предаде Ройтерс.

Британските изследователи ще оценяват също и въздействието на ваксинацията при усложнения по време на бременност и след раждане, допълва БТА.

Проучването се прави по-малко от година, след като специалистите откриха, че при заразените с Ковид-19 бъдещи майки и бебета има по-висок риск от усложнения, както и от преждевременно раждане, отколкото се смяташе преди това.

Целта на новото изследване е да се запълнят пропуските, включително въздействието на новите варианти на коронавируса като Омикрон върху високорискова група, при която се наблюдава "тревожно" ниско ниво на ваксинация срещу Ковид-19.

"Ефектите от новия коронавирус при бременност са подценявани и недостатъчно изследвани", обяснява професор Хосе Вилар от Оксфордския университет, който е сред ръководителите на проучването. "Бременните жени дори не бяха включени в изпитанията на ваксините, което позволи ненаучна, страшна информация широко да се разпространява", допълва той.

Много световни здравни власти казват, че ваксинацията по време бременност е безопасна. Американско проучване, представено миналия месец, показа, че имунизацията не е свързана с преждевременно раждане или с по-ниско тегло на новородените бебета.

През ноември Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство представи данни, от които стана ясно, че ваксинацията срещу Ковид-19 е безопасна за бременни жени и не е свързана с по-висок процент на усложнения.

В предстоящото проучване на британските учени ще участват около 1500 жени, които имат положителен тест за новия коронавирус, независимо в кой етап от бременността си са. Резултатите ще бъдат сравнени с тези на 3000 незаразени дами, преминали четвъртия месец на бременността.

Специалистите очакват да имат резултати от проучването през месец май.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    1
    daskal
    Тепърва ще изследват... На фона на всеобщата категоричност, че ваксините са ОК, е малко смущаващо, нали?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари