СЗО: Има идеални условия за появата на по-опасен вариант на COVID-19

1
Тедрос Гебрейсус предупреди за опасността по време на Мюнхенската конференция по сигурността
Тедрос Гебрейсус предупреди за опасността по време на Мюнхенската конференция по сигурността Снимка: БГНЕС

Съществуват идеалните условия за появата на нов, по-опасен вариант на COVID-19. 

За това предупреди генералният директор на СЗО Тедрос Адханом Гебрейсус по време на Мюнхенската конференция по сигурността, съобщава RT, цитирана от News.bg.

Високите нива на ваксинация в някои страни, съчетани с по-лекото протичане на Омикрон, породи опасното схващане, че пандемията е приключила, обясни той и допълни, че това не е така.

Не и когато 70 000 души седмично умират заради болест, която може да се избегне и подлежи на лечение, подчерта шефът на СЗО.

Той припомни, че 83% от населението на Африка все още не е ваксинирано с нито една доза от ваксините срещу коронавируса, а здравните системи продължават да се задъхват от големия брой случаи, докато вирусът "се разпространява почти безконтролно" и е трудно да се проследи развитието му.

Условията са идеални, за да възникнат по-лесно предаващи се и опасни варианти, изтъкна Гебрейсус. "Ние обаче можем да сложим край на пандемията от COVID-19 като световна здравна опасност тази година. Имаме инструментите. Имаме знанията", категоричен бе той.

Шефът на СЗО призова всички страни да разрешат спешния финансов дефицит на 16 милиарда долара за Акселератора ACT-A - акроним на Access to tools against COVID (Достъп до средства срещу COVID). Това е устройство, създадено от водещите международни здравни агенции, както и от Световната банка и фондация "Бил и Мелинда Гейтс". Под ръководството на СЗО той отговаря за ускоряването на достъпа до инструменти за борба с коронавируса в развиващите се страни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Разбрах, че си дала на всички мъже във фирмата.
- Ми нулева кръвна група съм, казаха, че мога да давам на всички.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари